Narodna skupština RS-a raspravlja o budžetu

Džombić kaže da se ne radi o hiru Vlade, sindikati najavljuju proteste (Al Jazeera)

U Banjoj Luci u večernjim satima u nedjelju u toku je sjednica Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska, na kojoj se po hitnom postupku raspravlja o budžetu za 2013.

Govoreći o smanjenju plata radnicima javne uprave, pravosuđa, prosvjete i policajcima, što je ujedno i goruće pitanje – premijer Aleksandar Džombić rekao je da su teški i bolni potezi neizbježni.

On je kazao kako “to nije hir Vlade, niti priznanje nelikvidnosti, već odgovornost i razumijevanje vlasti u za ekonomska kretanja u regionu i Evropskoj uniji”.

Zastupnici opozicione Srpske demokratske stranke zamjerili su Vladi proceduru po hitnom postupku, jer to smatraju udaljavanjem od demokratije, te navode da Vlada što prije želi postići aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

Sindikati: Bez smanjenja plata

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, nakon desetosatne sjednice obilježene dugim pauzama, rasprava se nastavlja od 23 sata u nedjelju.

Neki članovi opozicije ne žele davati svoje primjedbe bez prisustva Džombića, koji je sjednicu napustio u 15 sati.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić ponovila je da službenici, prosvjetari i policajci ne pristaju na smanjenje plata, te da će nastaviti sindikalnu borbu.

“Mislim da je 2013. godina jedna izuzetno teška godina, godina u kojoj će ne samo ovo biti razlog da se iskaže radničko nezadovoljstvo, nego i u politici jasno definisano donošenje Zakona o radu”, kazala je Mišić.

“Još jednom ponavljam, mi ne branimo Zakon o radu zato što je on dobar, nego što je ambicija onih, koji zagovaraju donošenje novog Zakona o radu, da ovaj sljedeći da manji obim prava radnicima, ali to su pitanja, koja ćemo otvoriti u narednom periodu”.

Kako je kazala Smiljanić, Mišić je najavila da će sindikalisti u ponedjeljak pred Narodnom skupštinom političarima iskazati svoje nezadovoljstvo.

Izvor: Al Jazeera