Narodna skupština RS-a raspravlja o Srebrenici 14. augusta

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će, na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika, biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine bit će održana 14. kolovoza.

Dodik traži da parlament “realno sagleda taj izvještaj”, navodeći da se “njime manipulisalo na štetu Srba”.

“Neposredan povod za razmatranje Izvještaja Komisije Vlade Republike Srpske od 15. decembra 2003. godine je to što su ‘Majke Srebrenice’ predale njemačkim vlastima spisak s imenima više od 22.000 Srba koji su, prema njima, učestvovali u ‘genocidu’ u Srebrenici”, naveo je Dodik u zahtjevu.

Prema najavama, Dodik će imati i uvodno izlaganje na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta.

Osim Njemačkoj, najavljeno je i slanje popisa i drugim državama.

Osude bošnjačkih političara

Bošnjački političari osudili su Dodikovu inicijativu kojom traži odbacivanje izvještaja.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović je rekao da Dodik “nema tu gumicu kojom može izbrisati ono što je domaće i međunarodno pravosuđe presudilo kada je u pitanju genocid u Srebrenici”.

Smatra da “nije sraman izvještaj Komisije za Srebrenicu, kako je to ustvrdio entitetski predsjednik, već je sramna inicijativa da se poništi nešto za šta i ptice na grani znaju da se dogodilo jula 1995. godine u Srebrenici”.

Spisak nije tajna

Popis je njemačkom tužitelju Klausu Zornu, koji radi na istraživanju i dokazivanju genocida, uoči obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida uručila Munira Subašić, predsjednica Pokreta „Majke enklave Srebrenice i Žepe“.

Spomenuti popis nije nikakva tajna i dio je, 14 godina starog, izvještaja koji je napravila Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici 1995. godine, a koju je formirala Vlada Republike Srpske.

Pod pritiskom međunarodne zajednice i visokog predstavnika Paddyja Ashdowna napravljen je izvještaj u kojem se, između ostalog, navodi da je u Srebrenici „likvidirano više hiljada Bošnjaka na način koji predstavlja teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te da je izvršilac, pored ostalog, preduzeo mjere prikrivanja zločina premještanjem tijela“. Priložen je i popis pripadnika Vojske Republike Srpske s 22.000 imena – od najviše rangiranih oficira do običnih vojnika, vozača, kuhara.

Izvor: Al Jazeera i agencije