Narušeno primirje Armenije i Azerbejdžana

Ramilu Safarovu je u rodnom gradu organiziran herojski doček (AP)

Međunarodni posrednici Organizacije za sigurnost i kooperaciju u Evropi (OSCE) saopćili su da je odluka Azerbejdžana da pomiluje azerskog vojnika koji je ubio armenskog oficira narušila mirovni proces u regiji.

Armenija i Azerbejdžan su u zategnutim odnosima od rata između etničkih Azera i Armenaca koji se rasplamsao 1991. zbog enklave Nagorno-Karabakh, koju uglavnom naseljavaju Armeni.

Prekid vatre je potpisan 1994. godine, ali novi prekogranični sukobi ove godine su izazvali zabrinutost da bi se ratovanje moglo nastaviti.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev prošle sedmice je pomilovao Ramila Safarova, koji je osuđen na doživotni zatvor u Mađarskoj zbog ubistva armenskog oficira Gurgena Markaryana tokom vježbi NATO-a 2004. godine, ali je poslan u Azerbejdžan.

Armenija je prekinula diplomatske odnose sa Mađarskom, nazvavši odluku o slanju Safarova u Azerbejdžan “velikom greškom”.  

Safarovu je upriličen herojski doček u Azerbejdžanu. Vlada je unaprijedila Safarova u čin majora i isplatila mu plate za osam godina.

Azerbejdžan odbacio kritike

Delegacija OSCE-ove misije sa sjedištem u Minsku, koju čine predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Francuske, a koja posreduje u pregovorima između Azerbejdžana i Armenije, susrela se sa ministrima vanjskih poslova ove dvije zemlje nakon što je odluka o pomilovanju zaprijetila da rasplamsa tenzije.

“Oni (predstavnici OSCE-a iz Minska) su izrazili svoju duboku zabrinutost, te žale zbog štete koju su pomilovanje i bilo koji pokušaj da se glorificiraju zločini prouzrokovali mirovnom procesu i povjerenju između dvije strane”, rečeno je u izjavi OSCE-a.

Iz Azerbejdžana su izjavili da je predsjednik postupio u skladu sa zakonom, te odbacili armenske reakcije i kritike koje su uputile Evropa, Rusija i SAD.

“Histerični pristup armenskog vrha je usmjeren na lokalno stanovništvo, te je namjera da se napravi populistička politička parada”, kazao je glasnogovornik azerbejdžanskog Ministarstva vanjskih poslova Elman Abdulajev.

Izvor: Agencije