NASA na pragu otkrića vanzemaljskog života

NASA zna gdje i kako da traži vanzemaljski život (AP)

Američka svemirska agencija smatra da bi pitanje postojanja vanzemaljskog života moglo biti riješeno u relativno kratkom vremenu.

“Dobit ćemo jasne signale o postojanju vanzemaljskog života već tokom naredne decenije, a neoboriv dokaz za 10 do 20 godina”, rekla je naučnica NASA-e Ellen Stofan, tokom javne debate koja je u utorak organizirana u sjedištu Agencije u Washingtonu.

“Znamo gdje da tražimo, znamo kako da tražimo i u većini slučajeva, posjedujemo neophodnu tehnologiju za to”, izjavila je ona, prenosi Tanjug.

“Pitanje nije ‘da li’, već ‘kada'”, kazao je Jeffrey Newmark, predstavnik NASA-ine opservatorije za heliofiziku.

“Mi ovdje ne govorimo o malim zelenim ljudima, već o malim mikrobima”, precizirala je Stofan.

Nova otkrića

Stručnjaci NASA-e predstavili su najnovija otkrića, na osnovu kojih se može zaključiti da je čovječanstvo danas bliže nego ikada pronalaženju novih oblika života u okviru Sunčevog sistema i van njega.

“Počinjemo shvatati da je Sunčev sistem jedno jako ‘vlažno’ mjesto”, objasnio je Jim Green, direktor programa planetarne nauke.

“Ne proučavamo vodu i mogućnost postojanja života samo u okviru našeg Solarnog sistema, već istražujemo i planete koje kruže oko drugih zvijezda”, naveo je Paul Hertz, direktor programa astrofizike.

“Kada jednom prođemo Mars, koji je sazdan od istog materijala kao i Zemlja, vjerovatnoća da naiđemo na život sličan onim kakvim ga poznajemo bit će veoma mala”, rekao je bivši astronaut John Grunsfeld.

On smatra da će vanzemaljski život otkriti tek sljedeća generacija naučnika i istraživača.

Konstatirajući napredak naučne zajednice Green,  procjenjuje da će još biti na svom radnom zadatku kada bude otkriven novi oblik života u nekom dijelu Sunčevog sistema.

Izvor: Agencije