NASA objavila panoramu Mliječnog puta

Riječ je o do sada najpreciznijem i najdetaljnijem predstavljanju Mliječnog puta (www.milkywayproject.org)

Američka svemirska agencija NASA objavila je do sada najdetaljniju predstavu Mliječnog puta.

Nazvana GLIMPSE360, panorama naše galaksije od 360 stepeni ima 20 gigapiksela, a realizirana je na osnovu dva miliona infracrvenih fotografija koje je proteklih deset godina snimio svemirski teleskop Spitzer.

Prema pisanju časopisa National Geographic, panoramski snimak pruža uvid u cijelu galaksiju i njen spljošten oblik sa dva dugačka kraka.

Prema mišljenju astrofizičara, riječ je o do sada najpreciznijem i najdetaljnijem predstavljanju Mliječnog puta, prenosi Tanjug.

Digitalni pregled

“Kada bismo je htjeli odštampati, bio bi nam potreban billboard veličine nogometnog stadiona ”Rose Bowl” [u Pasadeni]. Umjesto toga, napravili smo sistem za digitalni pregled koji svako, uključujući i astronome, može koristiti”, kazao je Robert Hurt, stručnjak za slike u svemirskom naučnom centru Spitzer u Californiji.

“Pogled pokriva svega tri posto neba, ali obuhvata više od polovine svih zvijezda galaksije i više od 90 posto prostora u kojima zvijezde nastaju”, naveo je Hurt.

U okviru svog Projekta Mliječni put, NASA je pozvala ljubitelje astronomije da istražuju panoramu i identificiraju i katalogiraju neobične objekte.

Projekat je predstavljen na sajtu www.milkywayproject.org.

Izvor: Agencije