NASA otkrila metan na Marsu

Ilustracija mogućeg stvaranja metana na Marsu (NASA/JPL-Caltech/SAM-GSFC/Univ. of Michigan)

Izljevi metana, gasa koji je na Zemlji uglavnom nusproizvod živih organizama, redovno se događaju na Marsu, ali naučnici zasad nisu u stanju da utvrde njihovo porijeklo, ističe se u istraživanju objavljenom u časopisu Science.

Na osnovu podataka koje je prikupio rover Curiosity Američke svemirske agencije (NASA), koji od 2012. istražuje Crvenu planetu, naučnici su ustanovili da metana na Marsu ima, ali da je njegova koncentracija u atmosferi veoma promjenljiva.

Tokom prvih 20 mjeseci misije, roverova  mobilna laboratorija SAM (Sample Analysis at Mars) obavila je 13 mjerenja metana u zraku oko kratera Gale, gdje je rover sletio.

Najčešće je gasa bilo u veoma malim koncentracijama (0,69 molekula na milijardu), ali u određenim trenucima, posebno prilikom četiri mjerenja obavljenih u periodu od 60 dana, nivo metana se čak udesetostručio (7,2 molekula na milijardu).

Naučnici bez odgovora

Naučnici zasad nisu kadri da objasne ovako drastičan skok u relativno malom vremenskom razmaku.

“Njihovi rezultati sugeriraju da povremeno dolazi do proizvodnje ili izljeva metana u blizini kratera Gale, kao i da se gas ubrzo nakon toga raspršuje”, ističe se u studiji o kojoj se u utorak raspravljalo na skupu Američke geofizičke unije, u San Francisku.

Metan na Marsu pokreće pitanje postojanja nekadašnjih ili sadašnjih prostih oblika života. On bi, također, mogao da bude i proizvod geoloških izvora, pada kometa ili nečeg sasvim drugog.

Izvor: Agencije