Naser Kelmendi vraća se u zatvorski pritvor

Kelmendi je optužen za teško ubistvo, organizirani kriminal i trgovinu drogom (Anadolija)

Krivično vijeće Apelacionog suda u Prištini poništilo je odluku Osnovnog suda o kućnom pritvoru Naseru Kelmendiju, optuženom za teško ubistvo, organizirani kriminal i trgovinu drogom, tako da će se on ponovo naći iza rešetaka.

Glasnogovornik ovog suda Arber Jashari rekao je za kosovske medije da će Kelmendi u zatvorskom pritvoru biti do 3. juna.

“Krivično vijeće kosovskog Apelacionog suda sastavljeno je od dvoje sudija EULEX-a i jednog lokalnog sudije, a odluka je donesena 13. aprila”, naveo je Jashari.

Optužbe za ubistvo Delalića

Odluka Osnovnog suda poništena je i Kelmendi će se morati vratiti u pritvorsku jedinicu zatvora u Prištini, gdje će ostati do 3. juna, dodao je.

Prema njegovim riječima, Apelacioni sud utvrdio je da postoje pravni razlozi navedeni u odredbama Zakona o krivičnom postupku Kosova za određivanje ove mjere, ali nije objasnio šta je razlog ove drastične promjene.

Kelmendi je uhapšen 2013. godine na osnovu naloga koji je izdao tužilac EULEX-a iz Ureda specijalnog tužioca Kosova, koji je pokrenuo istragu u ovom slučaju, a za ista krivična djela za koja je optužen i u Bosni i Hercegovini.

To su djela organiziranog kriminala, trgovina drogom te djelo teškog ubistva Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine.

Optužnica je fokusirana na dvije oblasti: Delalićevo ubistvo i ono za šta tužioci kažu da je bila Kelmendijeva glavna djelatnost – trgovina velikim količinama droge.

Važno svjedočenje Radončića

Suđenje je počelo početkom 2015. godine, a Kelmendi se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Dosad su svjedočili brojni svjedoci iz Bosne i Hercegovine, ali svjedočenje Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, nekoliko puta odgođeno, smatra se veoma važnim za ovo suđenje.

Kelmendi se od 2012. godine nalazi na crnoj listi SAD-a, gdje je označen kao jedan od najopasnijih narkodilera na Balkanu.

Izvor: Agencije