Nastavak dijaloga o provođenju Briselskog sporazuma

Iz EU-a poručuju da je na predsjedniku Srbije Vučiću i njegovom kosovskom kolegi Thaciju da razgovaraju prvenstveno o 'novoj fazi' dijaloga (Arhiva)

Beograd i Priština u ponedjeljak u Briselu nastavljaju tehničke razgovore o primjeni Briselskog sporazuma.

Predviđeno je da razgovori traju dva dana i da se razmotri puna primjena svih postignutih i implementacija još neprimijenjenih dogovora iz Briselskog sporazuma, prvenstveno formiranje zajednice srpskih općina.

Ekspertske delegacije Beograda i Prištine, predvođene direktorom Kancelarije za KiM Markom Ðurićem i glavnim pregovaračem Prištine Avnijem Arifijem, jednim od najbližih saradnika kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, praktično nastavljaju razgovore, koji su bili otkazani 16. januara zbog ubistva Olivera Ivanovića u Mitrovici.

Očekuju se konstruktivni razgovori

Izvori iz Evropske komisije za Tanjug kažu da se očekuje da razgovori dvije strane budu konstruktivni i usmjereni na rezultate u primjeni otvorenih pitanja iz Briselskog sporazuma.

Navodi se da će se prvog dana razgovarati o pitanjima kao što su primjena dogovora o slobodi kretanja i registarskim tablicama, upravljanje administrativnim prijelazima i provođenje dogovora o pravosuđu.

Dva velika otvorena pitanja – formiranje zajednice srpskih općina i energetika – trebala bi biti na dnevnom redu drugog dana sastanka u zgradi Evropske službe za vanjske poslove u Briselu.

“Puna implementacija svih dogovora u dijalogu važna je za napredak i Srbije i Kosova na putu ka EU-u”, napominju iz Brisela i pred ovu rundu razgovora.

Iz EU-a poručuju da je na predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom kosovskom kolegi Hashimu Thaciju da razgovaraju prvenstveno o “novoj fazi” dijaloga, koja bi trebala “sveobuhvatno i suštinski” riješiti odnose dvije strane.

“Visoka predstavnica pozvat će predsjednike Vučića i Thacija u Brisel u trenutku kad bude izvjestan mogući značajan iskorak u dijalogu”, kažu za Tanjug u Briselu.

Rezultati istrage ubistva Olivera Ivanovića

Iako u EU-u kažu da još nemaju zvanični datum za novu rundu dijaloga na visokom političkom nivou, kaže se da bi se predsjednici Vučić i Thaci mogli vidjeti već sljedeće sedmice na zajedničkom ručku, koji za čelnike regije u Sofiji organizuje premijer Bugarske Bojko Borisov, uz prisustvo predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera, šefice EU diplomatije Federike Mogherini i komesara za proširenje Johannesa Hahna.

Pred nastavak tehničkog dijaloga, čija pauza traje više od godine, iz Beograda najavljuju da će se tokom razgovora pokrenuti pitanje rezultata istrage ubistva jednog od čelnika Srba na Kosovu Olivera Ivanovića.

Istovremeno, iz Prištine navode da će predstaviti “novi nacrt sporazuma o ZSO” koji bi trebao biti “u skladu s odlukom kosovskog Ustavnog suda”.

Iz Beograda poručuju da to ne dolazi u obzir.

Izvor: Agencije