Nastavak gradnje zgrade Rijaseta na Kovačima

IZ je donio odluku da će kompletna administracija ove institucije biti smještena u novoj zgradi (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Edis Bulić

Proteklih sedmica u javnosti je ponovo aktuelizovana tema izgradnje upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Iz objektivnih razloga koji su uglavnom bili bazirani na ekonomskoj prirodi, definisani rok za završetak radova, predviđen za kraj 2011. godine višestruko je probijen.

Nakon višegodišnjeg stanja mirovanja, nastavak građevinskih radova na kompleksu administrativnog centra Rijaseta IZ planiran je za jesen ove godine, rekao je Bilal Memišević, šef Odjela za ekonomske poslove Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Memišević je za Al Jazeeru govorio o argumentima, izazovima i spletu okolnosti koji su ovaj projekat Rijaseta sputavali, odnosno, u konačnici ga doveli u fazu realizacije.   

  • Kada je inicirana izgradnja novog objekta Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini?

Ja sam u rijasetu islamske zajednice dvije godine, inicijativa izgradnje upravne zgrade Rijaseta je pokrenuta u prošlom mandatu, dakle za vrijeme reisul-uleme Mustafe efendije Cerića. Velika potreba Islamske zajednice za administrativnim prostorom i administrativnim funkcionisanjem po standradima vremena po kojem danas živimo navela je ljude iz vrha Islamske zajednice da pokrenu inicijativu. Danas žurno radimo da završimo ono što su čelnici Islamske zajednice prije 7-8 godiona inicirali i pokrenuli.

  • Ovih dana čitamo o nastavku radova na izgradnji sjedišta Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu. Sta to tačno podrazumijeva?

Ko je bio puki posmatrač izgradnje objekta Rijaseta na Kovačima mogao je s pravom zaključiti da se ništa ne radi. Međutim, punih 18 mjeseci Rijaset Islamske zajednice intenzivno radi na rješavanju tog pitanja u smislu prilagođavanja administrativnog prostora potrebama Rijaseta.

Radili smo na preprojektovanju ideje projekta, jer je nova zgrada prije svega nosila rezidencijalni karakter. Islamska zajednica je donijela odluku da će prostor biti organiziran tako da će sve uprave, uredi, službe i direkcije funkcionisati pod jednim krovom u istom kompleksu.

  • Bili smo prije nekoliko godina informisani da je dizanje ovog objekta obustavljeno zbog nedostatka sredstava. Da li to znači da ste sada pored administrativnih kočnica riješili i finansiranje?

Riješili smo i jedno i drugo, zastoj koji je postojao zbog nedostatka finansija je ležao u činjenici da je najveći vakif [donator] za ovaj objekat bila država Libija, koja je, kako nam je svima poznato doživjela krah vlasti. Dakle, iz opravdanih razloga nisu bili u prilici da završe započeti projekat. U međuvremu je došlo do promjena u Islamskoj zajednici i mi smo uložili velike napore da projekat prilagodimo stvarnim potrebama vremena u kojem mi živimo, kao i napore da osiguramo dodatna finansijska sredstva kako bi ovaj projekat priveli kraju.

  • Da li se sada očekuje potpuni završetak objekta, ili samo dio?

Govorimo o kompletnom objektu, osigurana je finansijska kontrukcija za zatvaranje cjelokupnog pitanja izgradnje, radimo po principu ‘ključ u ruke’. Iz tog razloga smo sebi dali prostora da riješimo pitanje finansiranja kompletnog objekta.

Od dana kada uvedemo izvođače radova, ako Bog da, a iskreno se nadamo da će to biti jesen ove godine, rok izvođenja radova bi trebao biti 24 mjeseca. Nadamo se da će tada zgrada moći biti useljena i služiti svojoj svrsi.

  • Da li raspolažete informacijom kako se finansira izgradnja objekata drugih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini? 

Ja radim u Rijasetu Islamske zajednice, tako da sa svoje radne pozicije mogu govoriti o činjenicama kako mi to radimo, tako da se to pitanje može radije postaviti drugim vjerskim zajednicama kako oni obnavljaju svoje porušene objekte, odnosno na koji način finansiraju izgradnju novih. Islamska zajednica se u ovom slučaju ponaša i djeluje shodno pozitivnim zakonima države u kojoj se nalazi.

  • Ranije ste naveli da se više radnih jedinica nalazilo u više objekata. Gdje su se do sada nalazile zvanične prostorije Rijaseta Islamske zajednice u BiH?

To je bio jedan od ključnih razloga da razmisljamo na ovaj način. Danas administracija Rijaseta IZ funkcioniše u tri ili četiri objekta na prostoru grada Sarajeva, što otežava djelovanje i razmjenu informacija među službama. Ideja i potreba da svi uredi i uprava Rijaseta smjeste u novi objekat upravo leži u tom pitanju.

  • Vaša ocjena, zašto je dizanje ovog zdanja od prvog dana bilo praktično o fokusu vjerovatno svih medija u BiH, ali i šire?

Lično nisam doživio da se radilo o velikoj medijskoj zapaženosti, mada je bitno istaći da živimo u vremenu i prostoru gdje se svaka novina tri dana, ili tri sedmice konzumira i medijski prati, nakon čega situacija djeluje kao da se ništa nije desilo. Ponavljam, ovaj projekat je nastao iz velike potrebe, a sa druge strane i prava IZ- da ima kvalitetne prostorije za adekvatno djelovanje, što je na kraju krajeva obaveza ove institucije.

Izvor: Al Jazeera