Nastavak nuklearnih pregovora 2. jula

Pregovori svjetskih sila i Irana održani su u Beču (Getty Images)

Šest svjetskih sila s Iranom će nastaviti razgovore o iranskom nuklearnom programu 2. jula, rekao je visoki kineski zvaničnik Wang Qun nakon ovosedmičnog kruga pregovora u Beču.

Prema njegovim riječima, taj će se sastanak održati uoči 20. jula, krajnjeg roka da se o tome pitanju postigne sveobuhvatan sporazum, a bit će na političkom, ne tehničkom nivou.

Dogovor o tekstualnom okviru

Dodao je da su se dvije strane dogovorile o “zajedničkom tekstualnom okviru” sporazuma, ali nije odao pojedinosti. “Toliko smo napretka uspjeli ostvariti”, rekao je.

Visoke diplomate iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke sastale su se od 16. do 20. jula u Beču sa zvaničnicima Irana i Evropske unije na razgovorima kojima žele završiti već deceniju star spor o nuklearnim ambicijama zvaničnog Teherana.

Zapad optužuje Iran da pokušava stvoriti nuklearno oružje, dok Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo u mirnodopske svrhe.

Šest sila želi da Iran trajno umanji svoje osjetljive nuklearne aktivnosti kako bi se osigurala nemogućnost stvaranja nuklearnog oružja, dok službeni Teheran traži ukidanje svih UN-ovih i zapadnih sankcija, koje uništavaju njegovu ekonomiju.

Izvor: Agencije