Nastavak nuklearnih pregovora Irana i Zapada

Zapadne sile koje pregovaraju sa Iranom o nuklearnom programu odlučile su da nastave razgovore i narednih dana.

Predstavnici zapadnih vlada sazvali su konsultativni sastanak na kojem nisu učestvovati predstavnici Irana.

Razgovori sa iranskom delegacijom predviđeni su za kasnije. Danas je bio posljednji dan za postizanje sporazuma, ali je i ranije taj datum više puta prolongiran.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnnost Federica Mogherini u kratkom obraćanju novinarama potvrdila je da se pregovori s Teheranom nastavljaju.

Najteže teme

“Napredujemo, ušli smo u najteži i najosjetljiviji dio pregovora. Dotakli smo se najtežih stvari, što nekada može biti bolno, ali treba biti učinjeno ako želite postići dogovor. Ne govorim o produženju pregovora, nego satima koji su nam potrebni kako bi završili posao. Teško je i znali smo da će tako biti, ali nastavljamo da radimo kako bi finalizirali sporazum. U narednim satima, nekoliko dana koristit ćemo vrijeme vrlo fleksibilno znajući kako moramo završiti posao.” 

Međunarodna agencija za atomsku energiju i Organizacija za atomsku energiju Irana ranije su postigli dogovor o akcionom planu i bilateralnoj saradnji, što je važan korak prema rješavanju preostalih razlika u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, javila je u utorak iranska novinska agencija IRNA.

“Do sinoć [ponedjeljak navečer] je bilo desetak neriješenih pitanja, ali su ministri vanjskih poslova uspjeli napraviti napredak i idu dalje. Sada ima preostalih četiri ili pet teških pitanja, ali dva od njih su još teško rješiva”, naveo je ruski izvor iz Beča, prenosi Tanjug rusku novinsku agenciju Tass.

Isti izvor je rekao da su “najveći izazovi pitanja koja se odnose na sankcije i rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”.

‘Dvije strane odlučne ojačati saradnju’

“Iran i IAEA su napravili važan korak u rješavanju preostalih razlika i postizanju općeg prihvatljivog plana bilateralne suradnje”, kazao je glasnogovornik iranske organizacije Behruz Kamalvandi, nakon posjeta delegacije IAEA-e u Teheranu, javila je ruska novinska agencija.

Kamalvandi je rekao i da posjet, koji je uslijedio samo nekoliko dana nakon što je direktor IAEA Yukiya Amano posjetio Iran, “pokazuje da su dvije strane odlučne ojačati suradnju”.

“Dogovor koji su postigle dvije strane ohrabrit će daljnju tehničku suradnju između Irana i IAEA-e”, naveo je Kamalvandi.

Tass navodi da grupa 5+1 u Beču čeka ishod odlaska delegacije IAEA-e u Teheran, budući da su dva od ukupno pet najtežih pitanja u razgovorima između delegacija Irana i velikih sila ostala, za sada, neriješena.

IAEA sumnjiči Teheran da je provodio istraživanja najmanje do 2003. godine kako bi se opskrbio atomskom bombom te nastoji doći do naučnika i dokumenata o postrojenjima u kojima su se mogla odvijati takva istraživanja.

No, Iran, koji opovrgava optužbe, odbija dopustiti inspektorima pristup vojnim ili naučnnim postrojenjima.

Izvor: Agencije