Nastavak pregovora SAD i Kube krajem mjeseca

SAD i Kuba su nakon 50 godina uspostavili diplomatske odnose koji su se pogoršali dolaskom Trumpa (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Kuba će krajem veljače održati u Washingtonu drugi krug pregovora s ciljem povijesne normalizacije diplomatskih odnosa između dviju vlada, objavila je američka diplomacija.

Glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki je potvrdila da će se razgovori održati u State Departmentu 27. veljače.

Predsjednici Barack Obama i Raul Castro najavili su 17. prosinca početak povijesnog diplomatskog zbližavanja tijekom kojeg bi najprije trebali otvoriti veleposlanstva.

Dvije vlade su prve službene razgovore obavile u Havani 21. i 22 siječnja.

Obama je tada od američkog Kongresa tražio da pokrene proces okončanja trgovinskog embarga koji je Washington odredio Kubi u veljači 1962. godine.

Havana je redovno navodila embargo na sve gospodarske i finacijske transakcije kao prepreku za razvoj otoka, a štete od embarga je procijenila na više od stotinu milijardi dolara.

Američka administracija je posljednjih tjedana ublažila neke odredbe embarga, ali većina ograničenja je jedino u nadležnosti većinski republikanskog Kongresa.

Niz zakona za ukidanje sankcija

U međuvremenu je i skupina američkih senatora učinila i konkretan korak uvođenjem u zakonsku proceduru nacrta o ukidanju trgovinskih sankcija Kubi koje su bile na snazi više od 50 godina.

Američki senatori iz obje stranke, Demokratske i Republikanske, podnijeli su nacrt zakona koji predviđa ukidanje ranijih zakonskih odredbi kojima je Amerikancima bilo zabranjeno da posluju sa Kubom, ali ne i onih koje se odnose na ljudska prava ili svojinu koja se potražuje od kubanske vlade, prenosi Reuters.

Nacrt zakona o okončanju zakonskog ograničenja putovanja na Kubu je podnesen prošlog mjeseca.

Očekuje se da će spomenuti zakoni naići na snažan otpor u Kongresu, ali autori i pristalice zakona kažu da su željeli bar pokrenuti debatu o američkoj politici prema Kubi.

Čak i ako ove mjere ne budu sada usvojene, mogle bi kasnije ove godine biti uključene u širi zakon o aproprijacijama, navodi britanska agencija.

Američki zakonodavci najavljuju niz zakona koji će pomoći normalizaciju odnosa sa Kubom, te ukinuti ograničenja na putovanja i trgovinu sa tom zemljom.

Izvor: Agencije