Nastavak pregovora svjetskih sila i Irana

Na razgovorima će učestvovati šef iranske diplomatije Javad Zarif (desno) i Catherine Ashton (EPA)

Iran i šest svjetskih sila će u februaru u New Yorku nastaviti razgovore o postizanju dugoročnog nuklearnog dogovora, izjavio je izvor blizak pregovorima za iransku novinsku agenciju IRNA.

“Pregovori između Irana i grupe zemalja P5+1 o konačnom sporazumu bit će održani u New Yorku na kraju Bahmana (iranskog mjeseca koji se završava 19. februara), rekao je taj neimenovani izvor.

Na razgovorima će učestvovati ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja predstavlja grupu P5+1 (Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija, SAD i Njemačka), kazao je taj izvor, a prenio AFP.

Zarif je u subotu rekao da će razgovori biti nastavljeni u februaru, ali nije otkrio gdje će biti održani, navodi agencija Tanjug.

Ključna runda pregovora

Prethodna runda razgovora, koja je dovela do ključnog prijelaznog nuklearnog dogovora, održana je u novembru u Ženevi.

Provođenje sporazuma je počelo 20. januara i njime su na šest mjeseci ublažene ekonomske sankcije Iranu, a zauzvrat će Teheran ograničiti svoj sporni nuklearni program.

Zapad je sumnjičio Iran da preko nuklearnog programa, za koji tvrdi da je mirnodopski, razvija nuklearno naoružanje.

Obustavljanje obogaćivanja urana čistoće od 20 posto je najvažniji dio sporazuma Teherana i šest svjetskih sila, kojim se omogućava djelimično ukidanje sankcija.

Uloga IAEA-e

Obustavljanje je izvršeno presijecanjem veze koja snabdijeva kaskade u postrojenju za obogaćivanje urana u Natanzu.

“Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju u postrojenju Natanz su prekinuli veze između kaskada”, rekao je nedavno šef iranske Organizacija za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

IAEA će imati značajnu ulogu u provjeravanju da li Iran provodi svoj dio sporazuma.

U povjerljivom izvještaju IAEA-e, kako prenosi Reuters, piše da ova agencija potvrđuje kako je Iran 20. januara obustavio bogaćenje urana” u postrojenjima Natanz i Fordo.

Izvor: Agencije