Nastavak prodaje KAP-a uprkos zabrani

Na zahtjev bivšeg vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica, ruskog oligarha Olega Deripaske, sud na Kipru zabranio je promet imovinom tog kombinata, uključujući i nedavno najavljenu prodaju kompanije domaćoj kompaniji Uniprom.

No, crnogorski premijer Milo Đukanović najavljuje da se nastavlja s prodajom, jer je riječ o stečajnom postupku u kojem prvenstvo imaju domaći sudovi, izvještava Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Bivši vlasnik podgoričke fabrike, ruska grupacija En+, ne odustaje od KAP-a. Njihova tužba o povraćaju 44 miliona eura duga od crnogorske Vlade dovela je, tvrde, do odluke okružnog suda u Nikoziji o zabrani trgovine imovinom Kombinata.

Obavezna za izvršenje

Zabrana uključuje otuđenje imovine, novčanih sredstava sa računa KAP-a, kao i proizvedenog aluminija. Prema postojećim međunarodnim sporazumima Crne Gore, rješenja suda na Kipru su obavezna za izvršenje.

En+ grupa je protiv države Crne Gore do sada pokrenula dvije arbitraže vrijedne više od 700 miliona eura.  U crnogorskoj Vladi ne brinu. Kažu da je uvođenje stečaja u Kombinat dalo primat nacionalnom zakonodavstvu.

“Prema onome što su tumačenja pravnika koje sam do sada konsultovao, apsolutno je naše ovlašćenje da realizujemo proces u Crnoj Gori u skladu sa našim zakonodavstvom i u skladu sa zakonom o stečaju”, izjavio je premijer Đukanović.

Za pravnike je najvažnije pitanje da li nadležnost suda na Kipru u slučaju spora piše u ugovorima između Vlade i ruske kompanije.

“Ukoliko se radi o takvoj nadležnosti, onda odluka okružnog suda u Nikoziji može biti obavezujuća za državu Crnu Goru. Međutim, ja sam ubijeđen da za takvu odluku postoji mogućnost pravnog lijeka, tj. prigovora na takvu odluku”, navodi Zoran Begović iz Advokatske komore Crne Gore.

Prodaja nakon bankrota

KAP u ovom momentu zapošljava više od 700 radnika. Zbog 360 miliona eura dugova završio je u bankrotu, nakon čega je prodat.

“O odluci suda iz Nikozije novi vlasnik KAP-a, nikšićka kompanija Uniprom, za sada se nije izjasnila. Njihova obaveza je da najkasnije do 10. jula uplate kompletan iznos od 28 miliona eura, za koliko su kupili ovu fabriku”, izvještava reporterka Milica Marinović.

No, potpuno preuzimanje zavisit će i od stava radnika, koji kažu da to neće dozvoliti ukoliko im se ne isplate prosječne otpremnine od 20.000 eura i garantira sigurnost ponovnog zaposlenja.

Izvor: Al Jazeera