Nastavak slabljenja tržišta rada

Jeffrey Joerres: Kompanije oklijevaju s ulaganjima zbog nesigurnosti, a to uključuje i njihovo ulaganje u radnu snagu (AFP)

Većina poslodavaca na globalnom tržištu rada manje je uvjerena da će zapošljavati radnike nego što je to bio slučaj početkom godine, što nagovještava teška vremena za one koji traže posao, zaključuje u prognozama za prvo tromjesečje iduće godine grupa Manpower.

Istraživanje planova zapošljavanja u prvom tromjesečju iduće godine pokazalo je slabije prognoze zapošljavanja u 29 od 42 obuhvaćene zemlje nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestili su iz grupe za posredovanje pri zapošljavanju, prenosi Hina.

Slabije raspoloženje u pogledu zapošljavanja najočiglednije je u Evropi, gdje su poslodavci u 13 od ukupno 24 zemlje obuhvaćene istraživanjem iznijeli negativne prognoze o zapošljavanju u prvom tromjesečju 2013. godine.

Prije samo tri mjeseca takve su prognoze stigle iz samo osam zemalja.

Najoptimističnije planove zapošljavanja u prvom tromjesečju iduće godine objavili su poslodavci u Tajvanu, Indiji, Brazilu, Meksiku, Kolumbiji i Panami, dok su najveći pesimisti oni u Grčkoj, Italiji, Španiji, Slovačkoj, Sloveniji i Holandija.

Trend zapošljavanja

“Kompanije širom svijeta oklijevaju s ulaganjima zbog nesigurnosti, a to uključuje i njihovo ulaganje u radnu snagu”, konstatirao je Jeffrey Joerres, predsjednik i izvršni direktor Manpower Groupa.

“U Evropi nam je više kompanija kazalo da će smanjiti broj radnika kako bi se prilagodili slabijoj potražnji. Zapravo su poslodavci sedam evropskih zemalja objavili najslabije prognoze otkad smo počeli pratiti trendove zapošljavanja”, napominje Joerres.

Dodaje, ipak, da se trenutna slabost svjetskog tržišta rada bitno razlikuje od one u razdoblju od 2008. do 2009. godine, budući da je riječ o produženoj stagnaciji zapošljavanja, a ne o “raširenim najavama smaka svijeta”.

“S obzirom na opetovano klizanje eurozone u recesiju, tamošnji poslodavci suočeni su s teškom zadaćom balansiranja u kratkoročnoj perspektivi”, ističe čelnik Manpowera.

“Kompanije moraju pronaći način da usklade svoju radnu snagu s neizvjesnom potražnjom za svojim robama i uslugama, a to nije jednostavno”, zaključuje Joerres.

Izvor: Agencije