Nastavak sukoba Katoličke crkve i Vlade

Nastavljen je sukob Katoličke crkve i hrvatske Vlade o uvođenju zdravstvenog vaspitanja u škole.

Zagrebačka nadbiskupija u nedjelju je na brojnim javnim mjestima dijelila letke protiv uvođenja tog predmeta u škole. U ponedjeljak je stigla i oštra reakcija Ministarstva obrazovanja, a na konferenciji za novinare prisustvovali su i aktivisti udruženja Glas roditelja za djecu, koji su, osim crkve, najžešći protivnici predviđenog programa zdravstvenog vaspitanja.

Prepirkom konzervativnih aktivista i hrvatskog ministra obrazovanja Željka Jovanovića, završila je konferencija za novinare na kojoj je ministar prozvao Crkvu da dijeljenjem letaka protiv uvođenja zdravstvenog odgoja širi neistine o planu i programu tog predmeta.

„Kardinal Bozanić je rekao da to nije akcija, nego da je to informacija. Ja mu s ovog mjesta poručujem: ‘Uvaženi kardinale Bozanić, to nije informacija to je dezinformacija'“, kazao je Jovanović.

Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo navodi kako se Crkva se u letku referirala na dijelove literature vezane uz seksualnost.

„Tvrde da će se djecu učiti o masturbaciji, pornografiji, maloljetničkom odnosu i homoseksualnosti kao sastavnom dijelu ljudske spolnosti“, kaže Čorkalo, te dodaje kako u Ministarstvu to odlučno odbacuju.

Sporna literatura

„Ništa od onog što stoji u letku djeca neće učiti. I ako bi učitelji iskoristili neke sadržaje koje se navode u letku, oni naprosto nisu sastavni dio kurikuluma i oni sukladno pedagoškoj praksi ne bi odradili svoju zadaću“, rekao je Vinko Filipović, direktor Agencije za odgoj i obrazovanje.

U Hrvatskoj godišnje ima više od 2.000 maloljetničkih trudnoća i 400 registriranih pobačaja. Za ministra obrazovanja je to dovoljan pokazatelj o nužnosti tog predmeta.

„Podaci o zdravstvenom stanju naših učenika, o broju maloljetničkih trudnoća, abortusa spolno prenosivih bolesti, pokazuju da je zakazala obitelj, škola i crkva i zato nam je potreban zdravstveni odgoj u školama“, ističe Jovanović.

Osim crkve, zdravstvenom odgoju protivi se i udruga Grozd. Od ministra je zatražila odbacivanje, za nju, sporne literature.

„Vi dezinformirate javnost i širite lažne vijesti, možete se sramiti, a širenje dezinformacija je kazneno djelo“, poručio im je ministar, a odgovorila mu je dopredsjednica Grozda Kristina Pavlović.

„Nažalost, nismo čuli nikakve nove argumente i Ministarstvo i dalje ne želi odbaciti spornu literaturu. Smatramo da ne želi i ne može odustati, jer je ona temelj tog programa“, kazala je.

Inače, podršku Crkvi indirektno je dao i najveći hrvatski poduzetnik Ivica Todorić, u čijim su se trgovinama distribuirali leci.

Izvor: Al Jazeera