Nastavlja se agonija roditelja banjalučkih beba

Početkom decembra prošle godine javnost u Bosni i Hercegovini potresla je vijest o kvaru na respiratorima za bebe na Univerzitetskom kliničkom centru bh. entiteta Republika Srpska. Nekoliko beba je prevezeno u Beograd.

Rukovodstvo UKC-a tvrdilo je da bebe nisu bile ugrožene. Međutim, majka jedne od njih se ne slaže. Vratila se s bebom iz Beograda i najavila tužbu. Aleksandra Vesić rodila je prije dva i po mjeseca. Njen sin isto toliko je u bolnici. Sa 27 dana prevezen je u Beograd.

Aleksandra kaže da nije dobila nikakvo objašnjenje. Doznala je za ulje u respiratorima u Beogradu preko medija. Jedna doktorica je od nje, tvrdi, tražila novac da bi prevezli dijete. Zbog svega će, kaže, podnijeti tužbu.

“U jednom trenutku mi se čak obratila sa riječima da je, eto, moje dijete u toliko lošem stanju, da li je nama to prvo dijete, i da će moje dijete umrijeti. I to je sav presing i mobingovanje na roditelja da bi došlo, na kraju, do tog krajnjeg davanja novca da bih svoje dijete jednostavno oslobodila iz ruku takve osobe. Ja sam bila primorana na to”, kazala je Aleksandra.

Istraga navoda o korupciji

Iz UKC-a u Banja Luci saopćili su da istražuju navode o korupciji. Međutim, nema naznaka istrage ili sankcija odgovornim za tragove ulja u respiratorima.

“Na području cijele Bosne i Hercegovine zakonska je obaveza verifikovanje medicinske opreme, samim tim i respiratora. Na taj način se utvrđuje da li je ta oprema zaista ispravna i bezbjedna za korištenje. U entitetu RS za to je zadužen Republički zavod za standardizaciju i metrologiju. Međutim, iz tog zavoda su nam potvrdili da nikada nisu obavili verifikaciju niti jednog respiratora”, izvještava iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Iz Zavoda pojašnjavaju da je državni Institut za metrologiju donio odluku i o verifikaciji respiratora, ali je, kažu, smatraju nezakonitom. Razlog je to što se Institut pri odlučivanju nije konsultirao s državnim Savjetom za metrologiju, kažu u Zavodu.

“Zdravstvene ustanove su dužne da uređaje koje posjeduju redovno servisiraju i pregledaju u predviđenim rokovima. Proizvođač, koji je proizveo uređaj je propisao provođenje odgovarajućih kontrola i testova u određenim vremenskim intervalima i te kontrole mogu da obavljaju jedino osobe ovlašćene od strane proizvođača”, piše u odgovoru Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju.

Rukovodstvo UKC-a od početka je govorilo da je ulje pronađeno pri redovnom servisu i da nije bilo opasnosti za bebe.

Javljaju se i druge majke

“Ova situacija, u kojoj mi sada funkcionišemo, apsolutno je bezbjedna sa sistemom komprimovanog zraka. Ne koristimo apsolutno sistem. Ne postoji nikakva sumnja. Sva djeca su apsolutno bezbjedna”, rekao je u decembru Stojislav Konjević, načelnik Klinike za dječje bolesti.

Aleksandra poručuje da je kvar respiratora jedna u nizu njezinih zamjerki na porođaj i liječenje njenog sina. Kaže da joj se javilo mnogo majki sa sličnim pričama putem Facebooka. Neke od njih žele se priključiti tužbi, kaže Aleksandra.

Situaciju prati i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, koje je saopćilo da očekuju da istraga bude potpuna i da bude utvrđena odgovornost.

Izvor: Al Jazeera