Nastavlja se evakuacija pripadnika ISIL-a iz Damaska

Borci ISIL-a u Damasku su već mjesec dana na meti ofanzive prorežimskih snaga (AP)

Druga grupa boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) evakuirana je iz njihovog uporišta u Damasku u skladu sa sporazumom sa sirijskim režimom, izvijestila je u ponedjeljak nevladina organizacija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji objavila je u nedjelju da su provedene prve evakuacije boraca ISIL-a iz kampa za palestinske izbjeglice u Yarmouku i četvrti Tadamun, na jugu Damaska, nakon stupanja na snagu prekida vatre dogovorenog s režimom, prenosi Hina.

Sirijska vlada nije potvrdila da postoji sporazum s ISIL-om u vezi evakuacije tih boraca, već mjesec dana na meti ofanzive prorežimskih snaga, nego je vojni izvor koji citira službena agencija Sana objavio da je u toku prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila iz te zone.

Kontrola Damaska

Ako režim uspije ponovno osvojiti zone na jugu Damaska kontrolirat će cijeli glavni grad i okolicu prvi put nakon 2012. godine.

“Druga grupa boraca izašla je u noći s nedjelje na ponedjeljak s juga Damaska” kako bi se pridružila uporištu pod kontrolom ISIL-a u pustinjskom području na istoku zemlje, izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdulrahman.

Vojni izvor koji citira Sana kazao je da će prekid vatre započet u nedjelju ostati na snazi do 11 sati te da se odnosi jedino na evakuaciju žena i djece iz zone.

Izvor: Agencije