Nastavlja se istraga o zločinu u Štrpcima

Milan Lukić zbog zločina u Štrpcima i drugih zločina presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora (AFP)

Povodom 19 godina od zločina u Štrpcima, zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je za agenciju Tanjug da Tužilaštvo Srbije i dalje istražuje taj slučaj i da istragu nastavlja u saradnji sa Haškim tribunalom, MUP-om Srbije i policijom BiH, kao i uz pomoć porodica žrtava.

Kako je rekao Vekarić, Tužilaštvo je došlo do novih saznanja u istrazi o zločinu u Štrpcima kada su pripadnici paravojne formacije ‘Osvetnici’ iz voza oteli 18 Bošnjaka i jednog Hrvata i potom ih likvidirali.

Istraga o ovom zločinu bit će nastavljena u saradnji sa nekim svjedocima te uz pomoć knjige komandanta Osvetnika Milana Lukića, koji je zbog tog i drugih zločina prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

“Zahvaljujući pronađenim ostacima dva tela u jezeru Perućac, znamo i kojim tragom da idemo u daljoj istrazi”, naglasio je Vekarić.

‘Kazniti odgovorne’

Povodom obilježavanja godišnjice zločina u Štrpcima, Bošnjačko nacionalno vijeće najavilo je da će njegova delegacija u ponedjeljak odati poštu žrtvama i položiti cvijeće na spomen-obilježje u Prijepolju.

Istovremeno je zvaničnik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i član Odbora za sigurnost Skupštine Srbije Meho Omerović izjavio da je sramota to što, ni nakon 19 godina od ubistva 19 građana Srbije, koji su oteti iz voza na stanici Štrpce, nisu kažnjeni organizatori, naredbodavci i počinioci.

Omerović je u izjavi za Tanjug rekao da “ne smijemo nikada zaboraviti zločin zbog kojeg bi trebalo da se stidimo”.

“Monstruoznost u ovom dobro planiranom zločinu, ogleda se i u činjenici da su posmrtni ostaci troje pronađeni daleko od mjesta otmice”, podsjetio je on.

Omerović je kazao da se prećutkuje činjenica da je 19 njih ubijeno samo zato što nisu Srbi.

“Država mora da obezbijedi materijalnu satisfakciju porodicama stradalih. Ako se potomcima saradnika okupatora odnedavno iz budžeta obezbjeđuje novac, onda su i porodice nevinih građana koji su ubijeni zaslužili makar isti tretman”, rekao je Omerović.

Otmice i likvidacije

Otmicu 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz bivše SRJ, odnosno Srbije i Crne Gore, iz voza broj 671 u željezničkoj stanici Štrpci izvršila je 27. februara 1993. godine paravojna formacija ‘Osvetnici’ iz Republike Srpske.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici te paravojne formacije su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gdje su ih u fiskulturnoj sali osnovne škole postrojili, prilikom pretresanja oduzeli im novac, nakit i druge vrijedne stvari, a zatim tukli, prenose agencije.

Poslije toga, putnici iz voza su vezani žicom, ubačeni u kamion i odvezeni u pravcu Višegrada gdje su likvidirani u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dvije godine kasnije potvrdio presudu.

Izvor: Agencije