Nastavlja se obuka turskog osoblja u programu aviona F-35

F-35, Zrakoplov, Avion, Borbeni avion
Prva dva turska aviona F-35 s obučenim osobljem u Tursku bi trebala stići u novembru (EPA)

Ured programa borbenih zrakoplova F-35 je priopćio da će biti nastavljeno provođenje trenutačnih programskih planova sa svim partnerima.

U priopćenju američkog Ureda se navodi da će se također pridržavati budućih političkih smjernica.

“Zajednički program F-35 podržava zahtjev da Pentagon uputi izvješće Kongresu o statusu odnosa SAD-a s Republikom Turskom“, navodi se u priopćenju, kako prenosi Anadolija.

Dodaje se kako će u tom smislu biti nastavljena i obuka turskog osoblja u okviru programa F-35 u američkoj zrakoplovnoj bazi Luke sve do podnošenja izvješća Kongresu.

Turski cilj kupovina 100 aviona

Turska ima cilj kupiti najmanje 100 zrakoplova pete generacije aviona F-35 Lightining II u okviru Multinacionalnog zajedničkog ofenzivnog programa pod vodstvom SAD-a, kojem se pridružila 2002. godine.

Američki ministar obrane Jim Mattis uputio je u srpnju američkom Kongresu pismo o obrambenom proračunu u kojem je naveo kako se protivi prijedlogu da Turska bude isključena iz programa američkih borbenih aviona F-35, prenijele su tada agencije.

Upozorio je da bi pokušaj uklanjanja Turske iz programa “poremetio” međunarodni lanac isporuke aviona F-35.

“Turska je saveznik u okviru NATO-a, a od 2002. godine i naš partner u okviru programa F-35. Investirala je 1,2 milijarde dolara, daje doprinos lancu dostave, a osim toga planira kupiti i 100 aviona F-35A. Uklanjanje Turske iz programa moglo bi izazvati poremećaj u lancu opskrbe za američku vojsku i naše partnere. Istovremeno, to bi moglo povećati i druge troškove programa”, navedeno je u Mattisovom pismu.

Izvor: Agencije