Dijelovi olupine EgyptAira pronađeni kod Aleksandrije

Egipatska vojska saopćila je da je pronašla dijelove olupina nestalog aviona EgyptAira, koji je prevozio 66 putnika i članova posade.

Kako se navodi, dijelovi olupina su pronađeni 290 kilometara sjeverno od mediteranskog grada Aleksandrije, prenosi Tanjug.

Pronađene su, navode,  i neke lične stvari i dijelovi tijela najmanje jednog putnika.

Avion EgyptAira na letu 804 je nestao sa radara oko 2:30 sati u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu dok je letio na visini od 11.280 metara, navela je aviokompanija. U avionu koji je iz Pariza letio ka Kairu se nalazilo 56 putnika i 10 članova posade. Avion je sa radara nestao nedugo po ulasku u egipatski zračni prostor.

Mornarica je, kako se tvrdi u saopćenju egipatske vojske, također pronašla neke od ličnih stvari putnika i trenutno pretražuje tu oblast tragajući za crnom kutijom aviona, prenio je Reuters.

Istražitelji iz Egipta, Britanije, Francuske, kao i stručnjaci Airbusa, ispitat će dijelove olupine aviona pronađene u egipatskim vodama.

Oni će to učiniti čim dijelovi olupine budu izvučeni na obalu, javio je AP, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika egipatskog aerodroma.

Istragu će predvoditi Egipćanin Ayman al-Moqadem.

Šef francuske diplomatije Jean-Marc Ayrault izjavio je na tv stranici France 2 da nema “apsolutno nikakvih naznaka o uzrocima” avionske nesreće EgyptAira, za koju su egipatske vlasti iznijele mogućnost terorističkog čina.

Tri francuska istražitelja iz državnog ureda za istrage u civilnoj avijaciji i tehnički stručnjaci iz Airbusa doputovali su u Kairo u petak ujutro kako bi pomogli u istrazi sudbine aviona koji je nestao u četvrtak.

Avion je proizveden u Francuskoj i Francuska sudjeluje u istrazi, prenosi Hina.

Ayrault je također rekao da će u subotu primiti u Ministarstvu vanjskih poslova porodica stradalih putnika i predstavnike države “kako bi se iznio maksimum informacija potpuno transparentno” o nestanku Airbusa A320 koji je pao u četvrtak u Sredozemno more sa 66 osoba, od kojih 30 Egipćana i 15 Francuza.

Animacija brodske potrage za olupinom EgyptAira [Izvor: YouTube/Marinetraffic.com]

“Sve su mogućnosti razmotrene ali nijedna nije prevladala jer nemamo apsolutno nikakvih naznaka o uzrocima”, naglasio je Ayrault. “U potrazi smo za dijelovima aviona. Francuska pridonosi jednako kao i Egipat, Grčka i druge zemlje, jedan je avion već na licu mjesta, drugi dolazi, tu su i brodovi”, rekao je on.

Poziv na oprez

Iako je egipatski ministar civilne avijacije ocijenio u četvrtak kako je “veća vjerojatnost” da se radi o terorističkom napadu nego o tehničkom kvaru, Ayrault je ponovno pozvao na oprez.

“Jučer sam dvaput telefonski razgovarao s kolegom Samehom Shukrijem i nije mi to rekao, samo je kazao kako želi da se razmotre sve mogućnosti, transparentno. Egipat i Francuska u potpunosti surađuju, to je jako važno”, dodao je on.

Sudbina aviona na letu Pariz- Kairo, u kojem se nalazilo 66 osoba, obavijena je misterijom i proturječnim informacijama.

Predsjednik grčkog Odbora za zračnu sigurnost rekao je u četvrtak da ostaci pronađeni u moru južno od otoka Krete nisu dijelovi aviona EgyptAira, čime je opovrgnuo prethodnu objavu aviokompanije iz Egipta čiji je predsjednik naredio mobilizaciju svih raspoloživih snage u potragu za nestalim putničkim avionom.

“Do sada analiza pronađenih ostataka pokazuje da ne pripadaju avionu, egipatski kolega mi je u posljednjem kontaktu oko 18:45 po srednjoevropskom vremenu potvrdio da nije dokazano da su ti ostaci s leta EgyptAira”, rekao je grčki dužnosnik.

Ranije je EgyptAir na društvenoj mreži Twitter objavio da su grčke vlasti pronašle  “plutajući materijal” i pojaseve za spašavanje te da bi to mogli biti ostaci aviona, prenosi Hina.

“Pronađen je komad drveta i tkanine”, rekao je dužnosnik grčkog Odbora za zračnu sigurnost.

Mobilizacija Egipta

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi naredio je u četvrtak navečer da ministarstvo civilne avijacije, vojni centar za potragu i spašavanje, mornarica i njihove zračne snage poduzmu sve potrebne mjere kako bi pronašle ostatke aviona, javlja Reuters.

U saopćenju iz Sisijevog ureda stoji da ministarstvo civilne avijacije mora osnovati istražni odbor koji odmah treba početi istraživati uzroke nestanka aviona.


Avion je nestao na visini od 11.280 metara [Izvor: Reuters]

Veća je mogućnost da je avion EgyptAira srušen u terorističkom napadu, nego da je došlo do tehničkog kvara, saopćio je egipatski ministar avijacije na vanrednoj konferenciji za novinare.

“Ako pravilno analizirate situaciju mogućnost terorističkog napada je veća nego mogućnost tehničkog problema”, rekao je novinarima Sherif Fathy.

Dodao je da nije poznato da je postojala zabrinutost za sigurnost među putnicima, ali da se provodi detaljna istraga.

“Međutim, rano je donositi bilo kakav zaključak šta se desilo”, kazao je

Na letu na liniji Pariz-Kairo avion EgyptAira nestao je u četvrtak s radara nakon što je napustio grčki zračni prostor i nekoliko minuta nakon ulaska u egipatski zračni prostor.

Nestanak aviona

Avion je poletio u srijedu navečer u 23:09 sati s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Nestao je u 2.30 sati u četvrtak s visine od 11.280 metara.

Grčki zvaničnici su saopćili u četvrtak da je nestali avion naglo izgubio na visini i napravio “oštre zaokrete”, prije nego što je nestao s radara.

Prema posljednjim informacijama, letjelica je nestala s radara nekoliko sekundi nakon oštrog, “skoro vertikalnog pada” s visine od 11.000m na 2.700m, a tokom pada je zabilježeno i “rotirajuće kretanje aviona”.

Avion se zanio za 90 stepeni ulijevo, a zatim je rotirajući se nadesno napravio pun krug, naveli su iz grčkog Ministarstva odbrane.

Mediji su objavili da su nove podatke zabilježili radarski sistemi Sjedinjenih Američkih Država, koji su registrirali “oštar pad, koji je ličio na to kao da je neko naglo povukao avion nadole”. Signal je potpuno nestao s radara nekoliko sekundi kasnije.

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira. Kanadska vlada potvrdila je u četvrtak navečer da su u avionu bila dva kanadska državljana. Ranije se govorio o jednom putniku iz Kanade.

Izvor: Al Jazeera i agencije