Nastavlja se štrajk prosvjetara u Srbiji

Štrajk više od 5.000 prosvjetnih radnika u Srbiji bit će nastavljen jer dva sindikata i resorno ministarstvo nisu postigli dogovor.

Nekoliko hiljada predstavnika sindikata održalo je protestnu šetnju od Skupštine do Vlade Srbije, gdje su predali svoje zahtjeve.

Ministarstvo je ranije najavilo kako bi štrajkači, koji već četiri mjeseca održavaju skraćene školske časove, mogli ostati i bez novčanih naknada.

Demonstranti su ponovno tražili ostavku ministra prosvjete Srđana Verbića i odustajanje od smanjenja plata, koje je već na snazi za sve korisnike državnog budžeta.

Prosječna plata prosvjetara sada iznosi blizu 350 eura.

Iz sindikata su kazali kako je blizu 700 škola u štrajku, dok Ministarstvo prosvjete tvrdi kako je riječ o 504 škole, odnosno 27 posto ukupnog broja ustanova.

Miran protestni skup, koji su organizirali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije, počeo je okupljanjem ispred Skupštine Srbije.

Predstavnici radnika i sindikata predali su svim zastupničkim grupama u Skupštini zahtjev da se zakaže posebna sjednica Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o stanju u prosvjeti.

Vučić: Prosvjetari su najoštećeniji

Na protestu pod nazivom “Prosveto, vreme je!”, učitelji, nastavnici i profesori iz cijele Srbije traže da Vlada i nadležno ministarstvo saopće kako i na koji način će biti popravljen materijalni položaj zaposlenih u prosvjeti, s obzirom na to da im osam godina nisu povećane plate.

Premijer Aleksandar Vučić u Obrenovcu je izjavio kako nema promjene odluke o smanjenju plata.

Tvrdi kako im država neće dodatno oduzeti i novčane naknade.

“Ja mislim da su prosvetni radnici najoštećeniji. Mislim da jedino oni nemaju te sopstvene prihode, kakve imate i u zdravstvu, koji mogu da dobiju ponekad i pripadnici nekih drugih službi u javnim preduzećima. Zato sam rekao prosvetnim radnicima da će oni biti prvi na koje će se misliti, po ozdravljenju naših javnih financija, a te bolesne javne finansije su nam napravili oni koji su nam razarali ovu zemlju deset i petnaest godina”, rekao je Vučić.

Potpredsjednik Sindikata radnika u prosvjeti Srbije Midrag Sokić istakao je da dosadašnji razgovori s nadležnim ministrom nisu dali rezultata i da je neizvijesno dokle će protesti trajati.

Štrajkuje 50.000 nastavnika

“Rešeni smo da idemo do kraja, zakonski je štrajk u kojem časovi traju 30 minuta. Ako ministar misli da učenici treba da gube nastavu do kraja kalendarske i fiskalne godine, onda će tako i biti”, rekao je Sokić i dodao kako je u štrajku gotovo polovina od ukupno 100.000 nastavnika u Srbiji.

Na protestu učestvuju prosvjetari iz svih gradova Srbije.

Na današnjem skupu nosili su sindikalne zastave i transparente na kojima je pisalo “Doveli ste nas na dno”, “Mi radimo, a vi?”, “Razočarani, gladni i izdani”, “Dajte pare da vas opismenimo”, “Pristojne plate i penzije svima”…

Tokom protesta, saobraćaj u centru Beograda privremeno je bio zatvoren.

Ministar Verbić ranije je izjavio da učesnicima u štrajku neće biti isplaćena novčana nadoknada i odbio mogućnost povećanja zaposlenih u prosvjeti.

Izvor: Al Jazeera i agencije