Nastavlja se štrajk taksista u Španiji

Stotine bijelih taksi vozila blokirale su jednu od najvećih avenija u Madridu (EPA)

Štrajk taksista u Španiji, koji traje već gotovo čitavu sedmicu, biće nastavljen i u utorak, pošto predstavnici španske Vlade i sindikata taksista nisu uspeli da postignu dogovor.

Taksisti protestuju protiv rivalskih privatnih kompanija za taksi usluge, koje koriste aplikacije za vožnju kao što su Uber i Cabyfy.

Oni navode da im je nemoguće da se takmiče sa korisnicima aplikacija.

Zbog toga već danima blokiraju najvažnije puteve, aerodrome, autobuske i železničke stanice u većim gradovima, što je izazvalo saobraćajni kolaps.

Napadi na vozače Ubera i Cabyfyja

Taksisti su gnevni zbog odluke suda da privremeno ukine odluku vlasti Barselone, kojom je ograničen rad privatnih taksi kompanija, a zahtevaju i da odnos izdatih licenci javnoj i privatnim kompanijama bude u srazmeri 30:1.

U ponedeljak su stotine belih taksi vozila blokirale jednu od najvećih avenija u Madridu, dok su demonstranti igrali fudbal i sunčali se na ležaljkama, a zastoj je izazvao velike gužve širom grada, navodi AP.

Saobraćajnog kolapsa bilo je i u Barseloni, naročito kod aerodroma El Prat, a štrajk se osetio i u Valensiji.

Uber i Cabyfy obustavili su rad u sredu, nakon što su pristalice taksista napale nekoliko vozača tih kompanija, koji su nakon toga završili u bolnici.

Izvor: Agencije