Nastavlja se trend klimatskih ekstrema 2017.

Arktik, Led, Klimatske promjene
Neki objekti na sjeveru Rusije su izgrađeni na ledu, a povećanje temperature bi moglo dovesti do urušavanja objekata (Reuters)

Ekstremni vremenski i klimatski uvjeti, uključujući “tople valove” na Arktiku, nastavljaju se i ove godine, nakon što su 2016. zabilježene rekordne temperature na svjetskoj skali i registrirano otapanje leda i rast nivoa mora.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) upozorila je da će drastične promjene u globalnom klimatskom sistemu, koje su prošle godine registrirane serijom alarmantnih pokazatelja, po svemu sudeći biti nastavljene nesmanjenim intenzitetom, prenosi agencija France Presse.

“Sada se nalazimo u zaista neistraženoj teritoriji”, naveo je u saopćenju WMO-a David Carlson, šef Svjetskog programa za istraživanje klime.

Prema njegovim riječima, čak i bez jakog El Nina – fenomena koji generalno donosi više temperature svakih četiri do pet godina – 2017. godinu će “obilježiti druge značajne promjene širom planete koje će dovoditi u pitanje naše poimanje klimatskog sistema”.

Stanje globalne klime

Ovo upozorenje stiže nakon što je WMO danas objavio godišnji izvještaj o stanju globalne klime, koji potvrđuje ranije objavljene podatke prema kojim je 2016. bila najtoplija godina u historiji, prenosi Tanjug.

Prošle godine, prosječna globalna temperatura bila je oko 1,1 stepen Celzijusa viša nego u predindustrijskom periodu, i približno 0,06 stepeni Celzijusa iznad prethodnog rekorda zabilježenog 2015. godine, saopćeno je iz WMO-a.

Svjetska meteorološka organizacija navodi da su globalno, prosječne temperature površine mora zabilježene prošle godine bile ujedno i najviše, da nivo morske vode nastavlja da raste, dok je nivo leda u Arktičkom moru daleko ispod prosjeka. WMO upozorava da je emisija staklenih gasova glavni pokretač trenda zagrijavanja.

“Nivo ugljen dioksida u atmosferi stalno probija nove rekordne vrijednosti i utjecaj ljudskih aktivnosti na klimatski sistem postaje sve očigledniji”, naveo je šef WMO-a Petteri Taalas u izvještaju.

Izvor: Agencije