Nastavljaju se razgovori IAEA-a i Teherana

Herman Nackaerts je u utorak pozvao Islamsku Republiku Iran da bude 'konstruktivna' (AFP)

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) razgovarali su u srijedu u Teheranu sa iranskim zvaničnicima o spornom iranskom nuklearnom programu, a diskusija će biti nastavljena četvrtak, prenijeli su iranski mediji.

Tim koji je predvodio glavni nuklearni inspektor UN-a Herman Nackaerts razgovarao je sa iranskim zvaničnicima o “rješenju za bojazni i pitanja koje je izložila IAEA”, navodi agencija ISNA.

U izvještaju se dodaje da su se dvije strane dogovorile da, poslije “tehničke rasprave” obavljene u srijedu, u četvrtak nastave diskusiju, prenosi Srna.

Nackaerts je u utorak, prije polaska za Teheran iz Beča, gdje se nalazi sjedište kontrolne agencije UN-a, pozvao Islamsku Republiku da bude “konstruktivna”.

Posjeta Parchinu

On je izrazio nadu da će Iran dozvoliti inspektorima da posjete vojnu bazu Parchin, nedaleko od Teherana, gdje su, navodno, obavljeni eksperimenti sa eksplozivima koji mogu da aktiviraju atomsko oružje.

Zvaničnici IAEA-a ranije su rekli da ne gaje velike nade u pogledu ishoda sastanka u Teheranu, prenio je AFP.

Iran odlučno demantira da u tajnosti pokušava napraviti atomsku bombu i tvrdi da samo želi proizvesti električnu energiju.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako se Vlada nada da će tokom ovog sastanka zaključiti sveobuhvatan sporazum sa IAEA-om.

IAEA tvrdi da su se poslije posljednje posjete inspektora Parchinu 2005. godine pojavile nove informacije o spornim aktivnostima na toj lokaciji.

Izvor: Agencije