Nastavljena dostava pomoći u Jemen nakon blokade

Koalicija je nametnula blokadu Jemena nakon što su pobunjenici ispalili raketu u smjeru Saudijske Arabije (EPA)

Avion s humanitarnim djelatnicima spustio se u jemenski grad Sanaau u subotu, prvi put nakon tri sedmice blokade koju je nametnula vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije, rekao je dužnosnik UN-ova Svjetskog programa za hranu (WFD).

“Prvi avion s humanitarnim djelatnicima sletio je jutros u Sanu”, potvrdio je putem maila Abir Etefa, regionalni glasnogovornik WFP-a za Reuters u subotu, prenosi Hina.

Koalicija protiv naoružanog pokreta Husi u Jemenu rekla je u srijedu da će dopustiti dopremu pomoći preko crvenomorskih luka Hodaide  i Salifa kao i letove UN-a u Sanu, no zasad nema potvrde o isporuci humanitarne pomoći.

Doprema vakcina

Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu počela je intervenciju u martu 2015. kako bi zaustavila napredovanje Husija koji ratuju protiv vladinih snaga.

Ta je koalicija nametnula potpunu blokadu Jemena nakon što su 4. novembra pobunjenici ispalili raketu u smjeru Saudijske Arabije.

UNICEF je objavio da se očekuje doprema 1,9 miliona doza vakcina protiv polija, piše agencija AFP.

Glasnogovornik WFP-a je rekao da brod koji prevozi humanitarnu pomoć čeka odobrenje da uplovi u luku Hodeida.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), sukob u Jemenu je od 2015. do danas odnio više od  8750 života, a ozlijeđenih je više od 50.600, među njima su brojni civili.

Izvor: Agencije