Nastavljena izborna kampanja u Makedoniji

Za parlamentarne izbore takmiči se 14 izbornih listi (EPA)

Nakon dvodnevnog prekida zbog održavanja prvog kruga predsjedničkih izbora, u Makedoniji se od utorka nastavlja izborna kampanja za prijevremene parlamentarne i drugi krug predsjedničkih izbora.

I parlamentarni i drugi krug predsjedničkih izbora zakazani su za 27. april, prenosi Anadolija.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, održanom u nedjelju, kandidat VMRO-DPMNE-a Gjorgje Ivanov osvojio je 448.303 glasa, ili 51,654 posto onih koji su glasali, dok je kandidat opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Stevo Pendarovski osvojio 326.069, ili 37,57 posto glasova, prema prvim neoficijelnim rezultatima Državne izborne komisije saopćenim na osnovu 99,73 posto prebrojanih glasova sa biračkih mjesta.

Zaključivanje spiskova 17. aprila

Također, prema istim rezultatima, kandidat Demokratske partije Albanaca Ilaz Halimi osvojio je 38.965 glasova, ili 4,49 posto, dok je kandidat GROM-a Zoran Popovski osvojio 31.360 glasova, ili 3,61 posto.

Međutim, ti kandidati ne idu u drugi krug izbora za predsjednika, u kojem se nadmeću dvojica s najviše osvojenih glasova u prvom krugu.

Za predsjednika će u drugom krugu izbora biti izabran kandidat koji osvoji najviše glasova, pod uvjetom da na izbore izađe najmanje 40 posto od ukupnog broja registriranih birača.

Za parlamentarne izbore takmiči se 14 izbornih lista, a birački spisak će biti zaključen 17. aprila.

Kampanja za parlamentarne izbore i drugi krug predsjedničkih izbora u Makedoniji završava 25. aprila.

Izvor: Agencije