Nastavljene žestoke borbe za Mosul

Oprema, koju je zatražila Vlada Iraka, namijenjena je za dvije pješadijske brigade pešmergi i dva artiljerijska bataljona (Arhiva)

Kurdske snage navode da su odbile kontranapad oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) sjeverno od iračkog grada Mosula.

Na poziv kurdskih zvaničnika, u borbe su bili uključeni i američki avioni, ali i turska artiljerija iz baze Bashiqa, sjeverno od grada.

Iračka vlada osudila je tursko uključivanje u borbu protiv ISIL-a.

Smatraju da su iračka vojska i snage iračkih Kurda dovoljni da poraze ISIL kod Mosula.

“Odnosi Bagdada i Ankare su izuzetno osjetljivi. Turci kažu kako će se uključiti u bitku za Mosul. S druge strane, Iračani kažu kako ne žele nikakav angažman bilo koje strane vojske. Prije dva dana američki ministar odbrane Ash Carter na tu temu je u Bagdadu razgovarao s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem. Irački premijer tom prilikom je bio vrlo jasan: Iračani će ovo rješavati sami. S druge strane, turski premijer i komandant Pešmergi ranije su potvrdili da je turska artiljerija djelovala po Mosulu”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker.

Upozorenje Ujedinjenih naroda

Nakon što je turski premijer Binali Yildirim kazao da je turska artiljerija pružila podršku borcima Pešmergi koji se bore protiv ISIL-a u blizini Bashiqe, Iračka združena komanda odgovorna za vojne operacije odbacila je te navode.

Ujedinjeni narodi su upozorili da bi bitka za Mosul mogla postati najveća humanitarna katastofa.

Situacija u Iraku, i prije bitke za Mosul, bila je izuzetno komplikovana, s blizu 10 miliona ljudi kojima je potrebna  pomoć.

Zbog trenutnih borbi taj broj bi mogao porasti za više od milion stanovnika.

Agencije UN-a pripremaju kampove za prihvat izbjeglica, ali navode da kapaciteti ne mogu odgovoriti izbjegličkom valu koji se očekuje u narednim danima.

Izvor: Al Jazeera