Nastavljeni kolumbijski mirovni pregovori

Glavni pregovarač Vlade Humberto de la Calle odbacio FARC-ov prijedlog prije nego što su počeli pregovori (EPA)

Kolumbijska Vlada i ljevičarska pobunjenička grupa FARC sukobili su se oko toga kako uključiti najstariji gerilski pokret u Južnoj Americi u demokratski proces u vrijeme kada je počeo posljednji krug mirovnih pregovora u Havani.

FARC je ponovio svoje zahtjeve da se kolumbijski opći izbori, zakazani za 2014. godinu, odgode za godinu dana, kako bi Ustavotvornoj skupštini dali više vremena da skroji političku budućnost zemlje, navodi agencija Fena.

Vlada je više puta odbila zahtjev FARC-a i insistirala je da se mirovni sporazum mora sklopiti do kraja 2013. godine.

Historijski sporazum

Bivši potpredsjednik i glavni pregovarač Vlade Humberto de la Calle odbacio je FARC-ov prijedlog prije nego što su počeli pregovori u ponedjeljak, prenosi Reuters.

“Postoje jasni parametri za pregovore koji su dogovoreni prošle godine. To je ono o čemu je Vlada voljna pregovarati i ništa više”, rekao je de la Calle.

U maju, nakon šestomjesečnih pregovora na Kubi i u Norveškoj, obje strane su postigle historijski sporazum o poljoprivrednoj reformi, kojom se poziva na razvijanje ruralnih područja i davanje zemljišta ljudima.

Više od 10.000 ljudi je ubijeno, a milioni su raseljeni tokom kolumbijskog gerilskog rata, koji je najduži u historiji Južne Amerike i koji niskim intenzitetom traje i dok se vode pregovori.

Izvor: Agencije