Nastavljeni pregovori s Iranom

SAD i još neke zapadne zemlje optužuju Iran da radi na razvoju tehnologije koja bi dovela do izrade nuklearne bombe, Teheran odbacuje optužbe (AP)

Velike sile i Iran nastavili su u utorak u Beču diplomatski maraton intenzivirajući komunikaciju s ciljem sporazuma koji bi već ovog ljeta mogao okončati tenzije izazvane iranskim nuklearnim programom.

To je treći krug pregovora otkad je Teheran pristao prošlog studenog zamrznuti dio svojih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za djelomično ukidanje sankcija koje guše njegovu ekonomiju.

Mohammad Javad Zarif, iranski ministar vanjskih poslova, i šefica europske diplomacije Catherine Ashton, koja predvodi izaslanstvo “5+1” (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, V. Britanija i Rusija) otvorili su sastanak, prenosi Hina.

Iran se nada da će biti ostvareno dovoljno napretka ovog tjedna kako bi omogućili pregovaračima da do sredine svibnja počnu s izradom nacrta o finalnom sporazumu koji će riješiti dugotrajni spor o nuklearnom programu.

Ovo će biti treći sastanak glavnih pregovarača od veljače. Dosad su se, kažu dužnosnici, većinom fokusirali na to koja pitanja bi trebala biti u okviru dugoročnog sporazuma.

‘Rješavanje problema’

“Riješit ćemo sve diskusije i probleme kako bismo utrli put za izradu nacrta konačnog dogovora u Ordibeheshtu (mjesec u iranskom kalendaru koji počinje za dva tjedna)”, rekao je Zarif nakon što je došao u Beč.

Američki dužnosnik dao je sličan datum prošlog tjedna, izrazivši nadu da bi izrada nacrta sporazuma mogla početi u svibnju.

SAD i još neke zapadne zemlje optužuju Iran da radi na razvoju tehnologije koja bi dovela do izrade nuklearne bombe, a Izrael prijeti da bi mogao napasti Iran ukoliko diplomatski napori ne urode plodom.

Teheran negira optužbe i ponavlja da njegov program ima isključivo mirnodopske svrhe.

Šest sila – SAD, Francuska, Rusija, Kina, Britanija i Nemačka – žele da se iranski nuklearni program reducira u toj mjeri kako bi ovoj zemlji bilo onemogućeno da u kratkom roku proizvede atomsku bombu ukoliko bi se odlučila slijediti taj cilj.

Ruski glavni pregovarač, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, ističe da Moskva nema “nikakva specijalna očekivanja” od ovotjednog susreta, da su mnoga pitanja još u ranoj fazi te da ova runda treba samo stvoriti temelj za daljnje razgovore, prenosi Tanjug agenciju Itar-Tass.

Kupovanje vremena

U studenom prošle godine su Iran i šest svjetskih sila postigli dogovor o privremenom sporazumu u vezi sa smanjivanjem iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija toj zemlji.

Cilj tog šestomjesečnog sporazuma koji je stupio na snagu 20. siječnja je kupovanje vremena za pregovore o dugoročnijem dogovoru.

Iran ističe da je tijekom proteklog tjedna u Beču imao korisne razgovore na razini stručnjaka sa svjetskim silama, na kojima je bilo riječi o svim tehničkim pitanjima od značaja za finalni sporazum.

Zarif i šefica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja nastupa u ime šest svjetskih sila, rukovodit će ovotjednom rundom pregovora.

Izvor: Agencije