Nastavljeni protesti inicijative Za zajedničku Makedoniju

Protesti se održavaju zbog platforme koja predviđa da albanski jezik postane drugi službeni jezik u državi (Reuters)

Građanska inicijativa Za zajedničku Makedoniju sinoć je održala 12. protest u Skoplju, na kojem je ponovila svoje zahtjeve za jedinstvenu Makedoniju, a protiv “Tiranske platforme” i dvojezičnosti.

Marš je, kao i obično, počeo ispred Vlade, a završen ispred zgrade Sobranja, javila je makedonska agencija MIA.

Jedan od organizatora i član Inicijative Bogdan Ilijevski poručio je predsjedniku Ðorgu Ivanovu da ne podlegne pritiscima i manipulacijama, izrazivši uvjerenje da će Ivanov nastaviti braniti nacionalne interese i da neće dozvoliti strane platforme u zemlji.

Tokom protesta došlo je do incidenta: napadnuta je novinarska ekipa Televizije 24, kao i novinari portala A1, javio je Plusinfo.

Skupovi najavljeni i za sutra

Kao i prošle sedmice, Inicijativa je organizirala skupove i u više drugih gradova, a novi skupovi najavljeni su i za sutra.

Incijativa je najavila da će protesti biti održavani dok njihovi zahtjevi ne budu u potpunosti ispunjeni.

Protesti su sinoć održani u još 25 makedonskih gradova, navodi MIA.

Skupovi su organizirani, između ostalih, u Ohridu, Velesu, Krivoj Palanci, Strumici, Negotinu, Kičevu i Kavadarcima.

Inicijativa Za zajedničku Makedoniju i pristalice dosad vladajuće stranke VMRO-DPMNE pozvali su pristalice na ulice zbog, navode, dogovora čelnika opozicionog SDSM-a o platformi koja predviđa da albanski jezik postane drugi službeni jezik u državi, što, ističu, šteti interesima makedonskog naroda.

Organizatori protesta uvjereni su da će to voditi ka federalizaciji i kantonizaciji zemlje te da bi provođenje tog ugovora trajno promijenilo karakter Makedonije.

Program ‘nove vlade’

Iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije demantirali su ove informacije i potvrdili kako je dogovorena šira upotreba albanskog jezika, ali u okvirima Ustava.

“Prihvatanje platforme stvorene u drugoj državi i na inicijativu strane vlade nije u skladu s normalnim tokovima politike u bilo kojoj zemlji na svijetu”, izjavio je lider VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski, dodavši da će koalicija Zorana Zaeva i albanskih stranaka dovesti do toga da Makedonci u svojoj zemlji postanu opozicija, a Albanci vlast.

Čelnik SDSM-a Zoran Zaev predstavio je program, kako je nazvao, “nove vlade”. Naglasio je da će ta vlada predložiti zakonska rješenja kojima će se proširiti upotreba albanskog jezika, u okviru Petog amandmana na Ustav Makedonije.

O ostalim elementima albanske platforme, rekao je Zaev, može se razgovarati. Naglasio je posvećenost nove parlamentarne većine jačanju unitarnosti, suvereniteta i stabilnosti zemlje.

Zaev nije dobio mandat za sastav vlade od predsjednika Ivanova iako je osigurao podršku većine u parlamentu.

Izvor: Agencije