Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji

Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu studenti i građani su se i u utorak okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo rezultatima predsjedničkih izbora.

Studenti, koji su se okupili putem društvene mreže Facebook, tvrde da su izbori bili neregularni, a neki navode da se namjeravaju obratiti “pozivom predsjedniku Srbije da preduzima mjere za spašavanje države”.

Prethodno im dežurni u skupštinskom obezbjeđenju nije dozvolio da se megafonom obrate ispred Doma narodne skupštine, što je izazvalo kraću raspravu.

Među okupljenima ima i starijih sugrađana, koji nose transparente s natpisom “Deco, penzioneri su sa vama”.

Uzvikuju “Vučiću pederu”, “Izlazite napolje”, zvižde u pištaljke, lupaju u bubnjeve, a neki i u šerpe…

Saobraćaj je obustavljen na prostoru od Bulevara kralja Aleksandra, preko Trga Nikole Pašića, do Terazija.

Poslije nekog vremena, zaputili su se ka Terazijama.

Mahom srednjoškolci, ali i studenti, protestirali su u centru Čačka protiv “diktature Aleksandra Vučića”, a pridružili su im se i pojedini profesori.

Protest je organizirala Demokratska omladina Čačka, putem Facebooka.

Među okupljenima pojavio se i predsjednik Dveri Boško Obradović, koji je rekao novinarima da je došao da “kao građanin” podrži učenike i studente.

Oni su šetali centralnim gradskim ulicama i uzvikivali “Vučiću lopove” i “Nećemo tiraniju” i “Hoćemo posao”…

Na pitanje novinara zašto je protest zakazan u 12:45 sati, učenici su odgovarali da je to vrijeme između dvije smjene, da ne bi gubili časove.

Protest čačanskih srednjoškolaca i studenata ranije je osudio Gradski odbor Srpske napredne stranke i ocijenio da predstavljaju “zloupotrebu i izvođenje mladih na ulice”.

“Na taj način direktno se krši izborna volja građana i pokušava osporiti ubedljiva i čista pobeda Aleksandra Vučića, ostvarena na najdemokratskiji mogući način, na izborima”, navodeno je u saopćenju SNS-a, prenosi Tanjug.

Vučić o protestima

Premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se tokom boravka u Mostaru oglasio u vezi s protestima u Srbiji te poručio da je Srbija demokratska zemlja, u kojoj svako ima pravo iskazati svoje mišljenje i da je to u redu sve dok je mirno.

“Mi smo demokratska zemlja i svako ima pravo da bude srećan ili nesrećan zbog izbornih rezultata. Zamislite kada bih ja pozvao sve svoje pristalice da idemo da slavimo”, rekao je Vučić novinarima.

Prema njegovim riječima, ko ima vremena neka protestira, a on i Vlada “moraju da rade”.

U ponedjeljak navečer je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu nekoliko hiljada mahom mlađih ljudi protestiralo protiv rezultata nedjeljnih predsjedničkih izbora u Srbiji i uslovima u kojima se odvijala predizborna kampanja.

Vučić se u utorak ujutro sastao u Mostaru s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

On je niz bilateralnih susreta počeo u ponedjeljak navečer, po dolasku u Mostar, sastankom s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, da bi zatim razgovarao i s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, kao i s članom bh. Predsjedništva Draganom Čovićem.

Izvor: Al Jazeera i agencije