Nastavljeni sukobi na ulicama Hong Konga

Noć nakon sukoba policije i prosvjednika na ulicama Hong Konga, lokalna je vlada priopćila kako će pregovori sa studentima početi slijedećeg utorka, no prosvjednici su, u međuvremenu, ponovno zauzeli ulice s kojih su sinoć protjerani.

Prošla noć u Hong Kongu bila je napeta, jer je u sukobima s prosvjednicima, u namjeri da rastjeraju mahom studente s ulica poslovne četvrti Mong Kok, policija koristila suzavac i pendreke.

Privedeni su deseci prosvjednika, a njih 33-oje je uhićeno. Među noćas privedenima je i fotoreporterka Paula Bronstain.

Policija je priopćila kako je troje njihovih kolega ozlijeđeno. Nema podataka o ozlijeđenim prosvjednicima.

„Rekla bih da je policija nasilna. Koriste i polomljene kišobrane da nas tuku“, žali se prosvjednica Jenny.

Sukobe na ulicama osudila je policija, koja tvrdi da neće tolerirati dalje blokiranje ulica.

„Policija jasno osuđuje sudjelovanje u nezakonitim akcijama na ulicama Mong Koka, koje su dovele do sukoba s policijom. Blokada glavnih ulica je nezakonita. Njihova djela su sve samo ne nenasilna. Umjesto toga, njihovo djelovanje ugrozilo je javni red i sigurnost u Hong Kongu. U posljednja tri tjedna pokazali smo visok stupanj tolerancije. Više nećemo“, najavio je Andy Tsang Wai Hung, šef policije Hong Konga.

Demonstranti se vratili na ulice

Uzaludna su bila upozorenja policije, jer su prosvjednici tijekom prijepodneva preuzeli kontrolu nad ulicama s kojih su sinoć otjerani. Obje strane učvršćuju barikade, a prosvjednici uzvikuju parole.

U međuvremenu, vlada Hong Konga priopćila je da su za utorak zakazani i dogovoreni razgovori između vlade i predstavnika studenata.

„Zadovoljna sam što mogu objaviti da smo napravili napredak u pripremama za dijalog između studenata i predstavnika vlade Hong Konga. U toku su dodatne konsultacije. Razgovori će biti održani u utorak popodne“, potvrdila je Carrie Lam iz hongkonških vlasti.

Studenti sumnjaju da će razgovori donijeti bilo što novo.

„U posljednjih nekoliko tjedana možete vidjeti da vlada nema pozitivan stav prema studentima, niti pokušavaju razgovarati s nama. To je poziv na razgovore, tek da bi se razgovaralo. Hoće da se pojave i kažu: ‘Dobro, želimo razgovarati, a kakav će rezultat biti – to već znate’.Imam loš predosjećaj kada je riječ o budućnosti, jer ne znam kako će se ovo završiti“, ukazuje studentica Samantha Tsang.

Prosvjedi u Hong Kongu, poznati i kao ‘kišobran revolucija’, traju tri tjedna zbog odluke službenog Pekinga da središnja kineska vlada mora verificirati i odobriti sve kandidate prije nego što im bude omogućeno sudjelovanje na izborima za vladu Hong Konga.

Izvor: Al Jazeera