Nastavljeni sukobi u Venecueli

Najteži okršaji u četvrtak bili su u saveznim državama Tachira i Merida u zapadnim Andama (EPA)

Nastavili su se okršaji između sigurnosnih snaga i demonstranata širom Venecuele. Ubijen je jedan pristalica socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, što je šesta žrtva u nasilju koje traje već više od sedmicu.

Maduro tvrdi da je “fašistički metak” ubio Alexisa Martineza, brata jednog socijalističkog zastupnika, u Barquisimetu u centralnom dijelu zemlje, prenosi Reuters.

Jedan je novinar izvijestio da je Martinez pogođen u grudi dok je prolazio kraj opozicionih demonstranata.

Povećava se i broj ranjenih i uhapšenih otkad su prije osam dana izbili neredi, najveći nakon što je Maduro tijesno pobijedio na izborima u aprilu prošle godine.

Demonstranti, uglavnom studenti, traže Madurovu ostavku i optužuju njegovu vladu za nasilje, kriminal, visoku inflaciju, nestašicu i navodno ugnjetavanje opozicije.

Najteži okršaji u četvrtak bili su u saveznim državama Tachira i Merida u zapadnim Andama, gdje je posebno nemirno nakon što su početkom februara opozicioni čelnici pozvali svoje pristalice na ulice.

Stanovništvo u strahu

U San Cristobalu, glavnom gradu Tachire, koji neki stanovnici opisuju kao “ratnu zonu”, neke od trgovina ostale su zatvorene nakon što su se studenti i policija sukobili na barikadama.

Dok dio stanovnika tvrdi kako se ne usuđuje izaći iz kuća zbog nasilja, vlasti tvrde da poduzimaju “posebne mjere” kako bi uspostavile red.

“Ovo nije militarizacija”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Miguel Rodriguez Torres na državnoj televiziji, javljajući se iz San Cristobala.

“Ovdje smo zbog velike većine naroda u Tachiri. Prije nego što budemo vodili dijalog, moramo imati red”, rekao je.

Agencija AFP javlja da su vlasti u četvrtak poslale u San Cristobal padobrance, a Maduro je istovremeno zaprijetio da će spriječiti emitiranje američke televizijske mreže CNN u Venecueli.

U Caracasu su u srijedu bili najveći neredi od početka protesta.

Oko trga Plaza Altamira u imućnijem, istočnom dijelu grada, sigurnosne snage bacale su suzavac i pucale, hapseći mlade koji su bacali Molotovljeve koktele i blokirali ulice gomilama smeća.

U četvrtak je u Caracasu bilo nešto mirnije.

Izvor: Agencije