Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media, u kojem je osim njega optužena i njegova bivša stranka HDZ.

Sanader je optužen da je organizirao zločinačku grupu i osmislio način za izvlačenje više od 9,3 miliona eura iz državnih i javnih preduzeća.

U sudnici je svjedočila Ana Jazić iz Hrvatske lutrije o poslovnom odnosu te firme i agencije Fimi Media, preko koje se sumnja se izvlačio novac. Suđenje se nastavlja sutra.

Proces se ponavlja nakon što je Vrhovni sud prije dvije godine srušio nepravomoćnu presudu, kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenog novca.

Najveća korupcijska afera

Fimi Media najveća je korupcijska afera hrvatske politike, u kojoj se po prvi put na optuženičkoj klupi našao jedan bivši premijer te jedna politička stranka.

Zbog izvlačenja novca iz državnih i javnih preduzeća 2014. godine Sanader je osuđen na devet godina zatvora te povrat približno dva miliona eura koje je, prema mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito.

HDZ je kažnjen u prvostepenskom postupku sa 655 hiljada eura i oduzimanjem nezakonite koristi od 3,2 miliona eura.

Bivši HDZ-ov rizničar, stranačka blagajnica i vlasnica marketinške agencije osuđeni su na ukupno sedam godina zatvora dok je bivši glasnogovornik Vlade dobio uslovnu kaznu. No Vrhovni sud godinu dana kasnije je srušio nepravomoćnu presudu te je cijeli postupak vraćen na početak.

Rizničar HDZ-a i drugi koji su u prvom suđenju priznali krivnju i teretili Ivu Sanadera u junu su promijenili svoju odbranu i rekli da se ne osjećaju krivim, iako su objasnili da potvrđuju sve što su govorili na prvom suđenju.

Sanaderova bolest

Sudski postupak  je odgođen u septembru zbog Sanaderove bolesti, a nakon što je medicinski vještak potvrdio da se oporavio od operacije karcinoma prostate i da je sposoban pratiti raspravu, sutkinja Županijskog suda za danas je zakazala nastavak.

Sanader, koji se nakon napuštanja premijerske pozicije našao na meti USKOK-a zbog brojnih afera više nije osuđen niti u jednom slučaju, jer je Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu presudu u slučaju INA MOL.

Tako ga i sada čeka ponovljeno suđenje, ali i nastavak suđenja u slučaju Planinska, koje se očekuje 20. februara, gdje je također optužen za primanje mita.

Nakon izlaska iz sudnice  Ivo Sanader komentirao je i odluku arbitražnog suda u slučaju INA MOL te je rekao da mu je ona satisfakcija.

“Tko je izgubio? Izgubio je onaj koji je cijelu priču započeo pred međunarodnom arbitražom na temelju Ježićeve izjave. A [poduzetnik Robert] Ježić je lažni svjedok. To smo vidjeli ovdje i sve ono što sam govorio na sudu, to sam govorio i na arbitraži, prema tome pitanje je tko je izgubio. Ja mislim da je istina dobila”, kazao je Sanader.
 

Izvor: Al Jazeera