Nasufović: Islamska zajednica postala vlasnik Bajrakli džamije

Islamska zajednica Srbije nastala je zakonom u nekadašnjoj Kneževini Srbiji (Anadolija)

Reisul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead-ef. Nasufović izjavio je večeras na prijemu povodom 150 godina postojanja IZS-a da je jedna riječ, dijalog, obilježila postojanje zajednice i njeno cjelokupno djelovanje, istakavši da je Vlada Srbije vratila Islamskoj zajednici vlasništvo nad Bajrakli džamijom u Beogradu kao poklon povodom ovog značajnog jubileja.

“Za ovih 150 godina mi smo radili, stasavali, opstali zajedno i večeras smo zajedno, jer drugačije niti znamo niti možemo”, rekao je Nasufović na proslavi u Skupštini Srbije, gdje je otvorena izložba “Saputnici kaldrmom”, prenosi Anadolija.

Poklon za jubilej

On je zahvalio Vladi Srbije što je povodom ovog značajnog jubileja kao poklon vratila Islamskoj zajednici vlasništvo nad Bajrakli džamijom u Beogradu.

Nasufović je dalje podsjetio da je Islamska zajednica Srbije nastala zakonom u tadašnjoj Kneževini Srbiji, koja je tako pokazala svoju “iskrenu demokratičnost”.

“Srbija je prva država u Evropi koja je usvojila zakon o drugom i drugačijem, o čemu pojedine zemlje Evropske unije i sada mogu samo da sanjaju”, ocijenio je Nasufović.

Na svečanosti je govorio i direktor Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Mileta Radojević, koji je najavio da će Vlada učiniti veće napore da unaprijedi odnose sa svim vjerskim zajednicama.

Život u ljubavi i miru

“Želja nam je da svi narodi, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, žive u miru i ljubavi i da ostvaruju dobre odnose”, rekao je Radojević.

Prijemu su prisustvovali ministri u Vladi Srbije Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, kao i zastupnici u Skupštini Srbije, među kojima i čelnik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica: episkop bački Irinej, rabin Isak Asiel i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Na početku svečanosti intonirana je himna Srbije, a čitani su i dijelovi iz Kur'ana.

Izvor: Al Jazeera