NATO dopremio rakete Patriot u Tursku

Američki vojnici s opremom stigli su u petak u zračnu bazu Incirlik kako bi zajamčili raspoređivanje raketa Patriot koje je tražila Turska (AFP)

Prve NATO-ove rakete Patriot zemlja-zrak koje bi trebale štititi Tursku od sirijskih prijetnji stigle su u Tursku, objavila je u petak američka vojska, prenosi Hina.

Američki vojnici s opremom stigli su u petak u zračnu bazu Incirlik kako bi zajamčili raspoređivanje raketa Patriot koje je tražila Turska, prema saopćenju zapovjedništva američke vojske u Evropi smještenom u Njemačkoj.

Rakete Patriot će odmah biti operativne. Oko 4.000 američkih vojnika i dodatne opreme bit će upućeno avionima prema Turskoj, sljedećih dana.

Druga oprema

“Druga oprema će biti poslana morskim putem i stići će najkasnije ovog mjeseca”, precizirala je američka vojska.

Njemačka, Holandija i Sjedinjene Američke Države uključene su u tu isključivo defanzivnu misiju uz slanje dvije baterije raketa Patriot i po 400 vojnika iz svake zemlje.

Raspoređene na jugu Turske na traženje Ankare, te rakete trebaju štititi tu zemlju, članicu NATO-a od eventualnih sirijskih prijetnji.

Rakete zemlja-zrak Patriot mogu u letu uništiti taktičke balističke rakete, krstareće rakete i avione, prema tvrdnji kompanije Lockheed Martin koja ih proizvodi.

Izvor: Agencije