NATO: Evropske članice i Kanada ulažu 100 milijardi dolara u odbranu

Jens Stoltenberg, NATO
Jens Stoltenberg je pohvalio nove inicijative Evropske unije za povećanje saradnje (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je priveo kraju dvodnevne rasprave savezničkih ministara odbrane o kontroli naoružanja, trenutnim operacijama i misijama, diobi troškova i evropskoj odbrani.

Izjavio je da je Alijansa “u dobrom stanju” dok se primiče obilježavanju 70. godišnjice u Washingtonu u aprilu.

Svi saveznici saglasni su da rusko kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) predstavlja znatnu prijetnju transatlantskoj sigurnosti.

U zaključcima dvodnevnog zajedanja NATO-a u Briselu navodi se da je Stoltenberg ponovo pozvao Rusiju da iskoristi posljednju priliku da poštuje sporazum.

“Svi saveznici spremni su na dijalog s Rusijom. Međutim, također se pripremamo za svijet bez INF-a”, izjavio je Stoltenberg.

Brojni NATO saveznici ponudili su doprinos za inicijativu “Četiri u 30”, koja bi osigurala razmještaj 30 ratnih brodova, 30 kopnenih bataljona i 30 zračnih eskadrila u roku 30 dana ili manje.

Za brz i odlučan odgovor

Time bi se “pojačala sposobnost NATO-a da odgovori brzo i odlučno u svakoj budućoj krizi”.

Ministri su raspravljali i o ključnom pitanju diobe troškova, u smislu novčanih ulaganja, diobe kapaciteta i doprinosa.

Sudeći po posljednjem izvještaju o vojnim troškovima, evropski saveznici i Kanada uložit će dodatnih 100 milijardi dolara u vojsku do kraja 2020.

Saveznici su modernizirali svoju opremu doprinosom većem broju misija i operacija.

U zaključcima se navodi da misija NATO-a na “održavanju mirnog i sigurnog okruženja za sve ljude na Kosovu” ostaje nepromijenjena, ali se očekuje da ministri na proljeće donesu odluku o angažmanu s Kosovskim sigurnosnim snagama.

Izvor: Agencije