NATO formira komandni centar u Bugarskoj

NATO pojačava istočni bok sa 5.000 vojnika u istočnoj Evropi (EPA)

Bugarska je donijela odluku o osnivanju zapovjednog centra NATO-a u zemlji, u okviru uspostave “snaga za brzo djelovanje” Sjevernoatlantskog saveza u istočnoj Evropi zbog ruske prijetnje.

NATO je početkom februara odlučio pojačati odbranu svog istočnog boka tako što će do kraja sljedeće godine osnovati snage s 5.000 ljudi koje će moći brzo mobilizirati te šest zapovjednih centara u istočnoj Evropi, kao odgovor na “agresiju” Rusije u Ukrajini, prenosi Hina.

Osnivanje takvog centra u Bugarskoj nije bilo moguće zbog toga što je bugarskim vojnicima bilo zabranjeno da na tlu Bugarske rade za međunarodne organizacije. Ta je zapreka otklonjena kada je Parlament donio dopunu Zakona o odbrani.

Zapovjedni centar NATO-a u Bugarskoj bit će smješten u Sofiji, gdje će raditi 40 vojnika, među njima polovina Bugara.

“Ono će u prvo vrijeme koordinirati snage različitih zemalja sudionica vojnih vježba u Bugarskoj. Usto će imati zadaću odvraćanja u vezi s novim NATO-ovim snagama za djelovanje”, rekao je Adrian Bradshaw, zamjenik zapovjednika Sjevernoatlantskog saveza u Evropi.

Manevri jedinica

Da ne bi provocirali Moskvu, kopnene jedinice snaga za djelovanje ostat će stacionirane na Zapadu, ali bi ubrzo trebale sudjelovati u manevrima u bivšim istočnim zemljama, ili se ondje rasporediti ako Savez odluči da će tamo povesti operaciju.

I komunikacijski centar NATO-a u Gornoj Malini, 20 kilometara istočno od Sofije, počet će raditi do kraja godine, rekao je u petak ministar odbrane Nikolaj Nenčev.

Obuhvatit će jedinicu za vezu sa 50 vojnika.

Centar za razmjenu informacija između NATO-ovih brodova treba se izgraditi ove godine u Varni, najvećoj bugarskoj luci na Crnom moru, a otvorit će se 2016, navodi glavni vojni štab.

Bugarska, bivša zemalja Varšavskog pakta, ušla je u NATO 2004. Još pet novih zapovjednih centara treba se otvoriti u baltičkim zemljama, u Poljskoj i u Rumuniji.

Izvor: Agencije