NATO garantira Turskoj da se skandal iz Norveške neće ponoviti

Pridajemo veliki značaj doprinosu Turske u okviru NATO-a, kazao je Jens Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio kako je provedena detaljna istraga u vezi sa skandalom koji se dogodio na vojnoj vježbi NATO-a u Norveškoj, naglasivši kako su dali garancije Turskoj da se ovakav slučaj više neće dogoditi.

Nakon sastanka s predsjednicom Estonije Kersti Kaljulaid, Stoltenberg je novinarima kazao da se trenutno utvrđuju potrebne procedure kako se ovakav skandal više ne bi ponovio.

“Istražujem procedure kako se ovakav slučaj više nikada ne bi dogodio. Tokom vikenda sam telefonom razgovarao i s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, te uputio izvinjenje u povodu slučaja. Obavijestio sam ga i kako smo odmah poduzeli sve potrebne korake protiv odgovornih lica”, rekao je Stoltenberg.

Turska važan saveznik NATO-a

Dodao je kako je turskim zvaničnicima dao garanciju da se ovakav slučaj više neće ponoviti, napominjući da je Turska važan saveznik NATO-a.

“Pridajemo veliki značaj doprinosu Turske u okviru NATO-a”, kazao je Stoltenberg.

Tokom nedavne vojne vježbe NATO-a u Norveškoj posteri aktuelnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka prikazani su kao neprijatelji.

Turska je povukla svoje vojnike sa vježbe, a generalni sekretar NATO-a se u više navrata izvinio Turskoj zbog incidenta.

Izvor: Agencije