NATO general: U oktobru vojna vježba ‘Srbija 2018’

Robert Huston, NATO
Robert Huston: O partnerskim odnosima NATO-a i BiH razgovarat će se na predstojećem samitu u Belgiji (NATO)

Zapovjednik Stožera NATO-a u Bosni i Hercegovini, general Robert Huston, izjavio je da će, “na temelju vrlo uspješne vježbe otklanjanja posljedica katastrofe koja je održana u Tuzli prošle godine, NATO biti suorganizator iste vrste vježbe u Srbiji na jesen ove godine”.

“Vježbu pod nazivom ‘Srbija 2018’ će zajedno organizirati NATO-ov Euroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Vježba će biti održana od 8. do 11. listopada u Mladenovcu i okolici, a cilj vježbe je poboljšanje interoperabilnosti u međunarodnim operacijama odgovora na katastrofe”, rekao je on za sarajevski Dnevni avaz

Očekuje se aktivno sudjelovanje BiH

On je naveo da su očekivanja NATO-a da će “Bosna i Hercegovina uzeti aktivno sudjelovanje u toj vježbi”, budući da će ona “pružiti mogućnost uvježbavanja međunarodne suradnje i jačanja sposobnosti timova iz raznih zemalja da efikasno rade zajedno u cijelom spektru operacija pružanja pomoći”.

Huston je kazao da “NATO ne planira održati nijednu partnersku vježbu s Bosnom i Hercegovinom ove godine”.

Na pitanje kada Bosna i Hercegovina može očekivati aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, Huston je naveo da je “glavni tajnik NATO-a istaknuo na nedavno održanom sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu da NATO pozdravlja napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu s pravom korištenja Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine” i da “saveznici s pažnjom prate ovaj proces”.

“Očekujemo da će se o partnerskim odnosima NATO-a i Bosne i Hercegovine razgovarati na predstojećem summitu u Belgiji, u srpnju ove godine”, kazao je Huston.

Jačanje vojnog prisustva pitanje za EU

Upitan ima li potrebe da se pojača vojno prisustvo Zapada u Bosni i Hercegovini, bilo kroz NATO ili EUFOR, bilo kroz eventualno objedinjavanje ove dvije misije, Huston je rekao da je “pitanja te vrste najbolje uputiti Europskoj uniji”.

On je, odgovarajući na pitanje kako gleda na inicijative da se u Mostaru, Tuzli i/ili Brčkom otvore vojne baze NATO-a, odnosno EU-a, kao i da se poveća broj zapadnih vojnika u Bosni i Hercegovini, odgovorio da “to nije odluka koju bi donio NATO ili neka od njegovih članica”.

“Bilo kakvo prisustvo NATO-a u Bosni i Hercegovini mimo Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini bilo bi predmet razgovora između NATO-a i Bosne i Hercegovine”, poručio je Huston.

Izvor: Agencije