NATO mora preispitati odnose s Rusijom

David Cameron: U 2014. godini svijet je nepredvidljiviji nego ikada (Getty Images)

Britanski premijer David Cameron izjavio je u subotu kako NATO mora preispitati dugoročne odnose s Rusijom i ojačati kapacitete da brzo odgovori na svaku prijetnju, prenose agencije.

Sjevernoatlantska alijansa treba održati “snažno” prisustvo odbrambenih snaga u Istočnoj Evropi, napisao je Cameron u pismu upućenom generalnom sekretaru NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu i liderima zemalja članica NATO-a, navodi AFP.

Šest sedmica prije nego što će Velika Britanija biti domaćin samita NATO-a u Newportu, u južnom Velsu, Cameron je rekao da se na tom sastanku želi dogovoriti o strožijoj politici prema Moskvi, čime bi se poslala poruka da se članice Alijanse ne mogu zaplašiti.

Luk nestabilnosti

“U 2014. godini svijet je nepredvidljiviji nego ikada i mi se sastajemo u još jednom ključnom trenutku u historiji ovog vojnog saveza. Naša borbena misija u Afganistanu se završava. Na istoku je Rusija pogazila pravila nezakonitom aneksijom Krima i agresivnom destabilizacijom Ukrajine”, istakao je šef Britanske vlade.

“Na jugu se luk nestabilnosti širi od sjeverne Afrike i Sahela do Sirije, Iraka i šireg područja Bliskog istoka. Zato moramo iskoristiti samit da se dogovorimo kako se NATO treba prilagoditi za odgovor na takve prijetnje i njihovo odvraćanje i osigurati trajnu kolektivnu odbranu svih članica”, dodao je.

Cameron je rekao da je NATO uvijek htio samo biti partner Rusiji, a ne prijetnja, ali da “je jasno da Rusija smatra NATO svojim protivnikom”.

“Moramo preispitati svoje dugoročne odnose s Rusijom. Moramo prihvatiti da saradnja kakvu smo imali prethodnih godina sada nije moguća, zbog nezakonitih postupaka Rusije u susjedstvu NATO-a, i moramo preispitati principe na kojima počivaju naši odnosi sa Rusijom”, objasnio je britanski premijer.

Pomoć Afganistanu

“NATO se mora dogovoriti o dugoročnim mjerama za jačanje naše sposobnosti da brzo odgovorimo na svaku prijetnju, uvjerimo saveznike koji strahuju za sigurnost svoje države kako će biti sigurni i odvratimo svaku eventualnu rusku agresiju.”

Istakao je da NATO treba razmisliti kako da pomogne Afganistanu u budućnosti, poslije okončanja borbenih operacije u toj državi ove godine i kako spriječiti “da ona ponovo postane sigurni raj za teroriste”.

Premijer Cameron je rekao i da se NATO mora pozabaviti rizicima i izazovima koje predstavljaju neuspjele države, regionalni sukobi, terorizam i napadi na internetu.

Također je apelirao na 28 država članica da ostvare cilj NATO-a da budžet za odbranu bude dva posto bruto društvenog proizvoda što, kako je istakao, za sada ostvaruju samo četiri države.

Izvor: Agencije