NATO ne želi trku u naoružanju s Rusijom

Stoltenberg je rekao da se Rusija agresivno ponaša (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se Savez neće uvući u utrku u naoružanju s Rusijom, ali da mora garantirati sigurnost svojih članica.

Stoltenberg je rekao da će se na sastanku ministara odbrane 28 zemalja članica razgovarati o izdvajanjima za odbranu u tim zemljama, prenosi agencija Hina.

“Ove godine, pet zemalja članica potrošit će na odbranu 2 posto ili više od svog BDP-a, 18 zemalja je povećalo izdvajanja za odbranu, ali ukupno investiranje u odbranu članicama EU-a past će za 0,5 posto BDP-a 2015. godine”, rekao je Stoltenberg. Stoga, moramo više investirati u našu odbranu budući da su povećani i sigurnosni izazovi, kazao je čelnik NATO-a.

Stoltenberg je rekao da se Rusija agresivno ponaša. “Anektirati dio teritorija jedne zemlje nije obrambeni, nego agresivni čin. Rusija i dalje šalje snage i opremu kako bi destabilizirala Ukrajinu. Nema nikakve sumnje da je Rusija odgovorna za agresivne postupke u Evropi”, rekao je Stoltenberg.

Hrvatsko učešće

NATO je na svom zadnjem samitu u septembru prošle godine odlučio pojačati svoje snage za brzu reakciju, među njima i one koje su sposobne rasporediti se u roku od 48 sati.

“To su defanzivne i proporcionalne odluke, sukladne našim međunarodnim obvezama”, rekao je Stoltenberg.

Na sastanku ministara odbrane NATO-a učestvuje i hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović.

Prema najavi ministarstva odbrane, na marginama ministarskog sastanka očekuje se potpisivanje Memoranduma o suglasnosti kojim će Republika Hrvatska, uz češke, slovačke i mađarske partnere, potvrditi svoje sudjelovanje u okviru Smart Defence projekta uspostave Multinacionalnog avijacijskog centra za obuku (Multinational Aviation Training Centre – MATC).

Projekt uspostave MATC-a pokrenut je u cilju standardizacije zrakoplovne obuke, povećanja interoperabilnosti te efikasnosti i efektivnosti aktivnosti obuke kroz multinacionalnu saradnju.

Isto tako, očekuje se potpisivanje i Pisma namjere kojim će Republika Hrvatska, Republika Bugarska, Republika Mađarska i Republika Slovenija potvrditi namjeru zajedničke saradnje u vezi s implementacijom cilja sposobnosti “SOF Aviation” (Special Operations Aviation). Potencijalna područja saradnje uključuju zajedničku obuku i izobrazbu, opremanje i modernizaciju te uspostavu integriranih multinacionalnih jedinica.

Izvor: Agencije