NATO neće testirati crnogorsku vojsku

Na pitanje da li će Alijansa testirati crnogorsku vojsku ove godine, zvaničnik NATO-a je rekao da su saveznici Alijanse sami odgovorni za svoje vojne snage kada je u pitanju ispunjavanje standarda (Arhiva)

NATO ove godine neće testirati sposobnosti crnogorske vojske, jer njeni pripadnici u godišnjim planovima nisu dodijeljeni snagama Alijanse za gotovost, saopćeno je Pobjedi iz te vojne organizacije.

Na pitanje da li će Alijansa testirati crnogorsku vojsku ove godine, imajući u vidu da slovenski vojnici nisu prošli standarde NATO-a, zbog čega je i načelnik Generalštaba podnio ostavku, zvaničnik NATO-a, čije ime se ne navodi, je rekao da su saveznici Alijanse sami odgovorni za svoje vojne snage kada je u pitanju ispunjavanje standarda koje su postavile Savezničke komandne operacije (ACO/SHAPE), koje nadgledaju sve misije, operacije i aktivnosti pod vodstvom NATO.

Snage za reagovanje i vodstvo

Iz NATO su objasnili da se programi evaluacije vode na nacionalnoj osnovi.

„Jedino kada vojska iz zemlje članice podliježe procjeni NATO-a onda kada je dodijeljena NATO snagama za gotovost, kao što su, na primjer, NATO-ove snage za reagovanje i vodstvo pod nazivom Zajednička radna grupa vrlo visoke gotovosti (VJTF). Zbog toga su slovenske snage testirale NATO evaluatori“, kazali su iz NATO-a.

Isti princip se primjenjuje i za crnogorsku vojsku.

“Ove godine nisu dodijeljene nijednoj od snaga visoke borbene gotovosti NATO-a“, odgovoreno je podgoričkom dnevniku iz Alijanse, prenio je RTCG.

Izvor: Agencije