NATO od jula napustilo 150 turskih oficira

Brojni turski vojnici i oficiri su izbjegli u razne evropske zemlje nakon pokušaja državnog udara (Arhiva)

Komandne strukture NATO-a od jula 2016. napustilo je 150 turskih oficira, rekao je američki general na čelu savezničkih snaga u Evropi, Curtis Scaparrotti.

U julu ove godine je u Turskoj izveden pokušaj državnog udara.

“Veliki broj turskih oficira je u zatvoru, neki su pozvani iz Brisela, a neki su otišli u penziju”, rekao je general Caparrotti novinarima u Briselu.

On je objasnio da se ti odlasci, neki prisilni, drugi željeni, odnose na oko 50 posto turskih oficira u Savezničkoj komandi za operacije (ACO).

“To utječe na funkcioniranje komande i stavlja dodatni teret na one koji ostaju”, kazao je Caparrotti i dodao da je nešto više od polovine vojnika već zamijenjeno.

Azil u zemljama NATO-a

Mjesta s kojih su otišli su SHAPE, strateški glavni štab NATO-a u Monsu u Belgiji i dva druga glavna štaba ACO-a u Napulju u Italiji i u Brunssumu u Holandiji.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je 18. novembra otkrio da je nekoliko turskih oficira zatražilo azil u zemljama NATO-a nakon čistki koje se provode poslije neuspjelog državnog udara, ne preciziravši ni njihov broj, ni zemlju.

U jednoj bazi u Ramsteinu, na zapadu Njemačke zabilježeno je nekoliko istupanja turskih oficira, prenijeli su njemački mediji.

Slučaj koji su najviše popratili mediji se odnosi na osam turskih vojnika koji su pobjegli u Grčku 16. jula.

Grčko pravosuđe je u utorak pristalo Turskoj izručiti trojicu navodnih pučista, dan nakon što je odbila izručiti trojicu drugih turskih oficira koje je tražila Ankara.

Brojni turski vojnici i oficiri su izbjegli u razne evropske zemlje nakon pokušaja državnog udara i čistki koje je pokrenuo turski režim.

Izvor: Agencije