NATO odobrio sistem Patriot u Turskoj

NATO je u utorak odobrio razmještanje raketa zemlja-zrak Patriot u Turskoj, kako bi se spriječilo prelijevanje građanskog rata u susjednoj Siriji.

“U odgovoru na turski zahtjev, NATO je odlučio osnažiti kapacitete turske protivzračne odbrane kako bi se branilo stanovnišvo i teritorij Turske”, rekli su u izjavi ministri vanjskih poslova članica NATO-a.

O Patriotu

Američke rakete Patriot zemlja-zrak bile su raspoređene u Turskoj 1991. i 2003. godine tokom dva Zaljevska rata. Namijenjene su za obaranje aviona, krstarećih raketa i balističkih raketnih projektila. Posjeduju ih Holandija, SAD i Njemačka.
– Patriot je razvila američka kompanija Raytheon sedamdesetih godina, a u operativnu upotrebu je uveden ‘82. godine.
–  Namijenjen je za gađanje ciljeva na daljini od 3 do 80 kilometara na visinama do 24 hiljade metara.
– Njegov višenamjenski radar može otkriti i identifikovati 100 ciljeva u zraku na udaljenosti do 150 kilometara kao i pratiti i navoditi rakete na 8 ciljeva istovremeno.
– Sistem ima četiri glavne operativne funkcije: komunikaciju, komandnu kontrolu, radar i raketu.
– Kritičari ovog sistema odbrane navode njegove loše karakteristike u presretanju raketa velike brzine kretanja.

Turska je Patriote od NATO-a zatražila u novembru nakon sedmica razgovora sa saveznicima o tome kako osnažiti sigurnost na njenoj oko 900 kilometara dugoj granici sa Sirijom.

Turska je zabrinuta zbog sirijskog hemijskog oružja, izbjegličke krize duž granice i, kako kažu, sirijske podrške kurdskim militantima na njenom teritoriju.

Vjeruje se da Sirija ima nekoliko stotina raketa sposobnih da nose hemijske bojeve glave.

Odabrane lokacije

Ranije su vojni eksperti izabrali lokacije za raspoređivanje najmanje tri protivraketna sistema Patriot duž granice sa Sirijom, javili su turski mediji.

Damask je u više navrata rekao da neće upotrijebiti hemijsko oružje protiv svog naroda, ali bi ih mogao rasporediti kako bi “osujetio vanjsku agresiju”.

Turski mediji javljaju, pozivajući se na izvore u Alijansi, da se Njemačka složila da osigura Ankari dva raketna sistema Patriot PAC-3, dok će Holandija osigurati raketni sistem Patriot PAC-2.

Rakete će biti raspoređene unutar “trougla”, uključujući provincije Gaziantep, Malatja i Dijarbakir, na jugu i istoku Turske, javljaju turski mediji.

Američke rakete Patriot zemlja-zrak bile su raspoređene u Turskoj 1991. i 2003. Godine, tokom dva Zaljevska rata. U to vrijeme Holandija je osigurala rakete.

Protivljenje Rusije

Rusija smatra da raspoređivanje predstavlja direktno miješanje NATO snaga u sukob u Siriji, što znači dalje pogoršanje ionako nestabilne situacije u regiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak u Istanbulu da bi postavljanje raketa Patriot na granici Turske sa Sirijom dodatno pojačalo napetost i ocijenio da Rusija i Turska nisu prevazišle razlike u viđenju sukoba u Siriji.

“Stvaranje dodatne borbene sposobnosti na granici neće smiriti, već zaoštriti situaciju”, izjavio je Putin na konferenciji za novinare poslije razgovora s turskim premijerom Reccepom Tayyipom Erdoganom.

Turska i Rusija imaju sve razvijenije trgovinske i energetske odnose, ali su njihovi stavovi o krizi u Siriji i dalje suprotstavljeni.

Moskva je više puta blokirala rezolucije protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Izvor: Al Jazeera i agencije