NATO ostavio pustoš u Afganistanu

Nakon trinaestogodišnje misije, snage NATO-a napuštaju Afganistan. Nisu uspjele postići cilj da savladaju talibanske snage.

Iza sebe ostavljaju razorenu zemlju u kojoj talibani kontrolišu sve više teritorije.

Oca Abdul-Basira Kamjaba ubili su poljski vojnici – pripadnici misije NATO-a u Afganistanu.

Istrage nije bilo. Rekli su da je poginuo u takozvanoj „prijateljskoj vatri”.

Pošto je bio komandant afganistanskih sigurnosnih snaga, posthumno mu je dodijeljen orden za hrabrost, ali njegova porodica i dalje je ogorčena.

”Ljude je obradovao dolazak snaga NATO-a u Afganistan, jer su očekivali da će im međunarodne snage pružiti sigurnost i stabilnost. Međutim, sada se ispostavilo da nisu bile sposobne iskorijeniti terorizam i uništiti talibane“, kaže sin poginulog zapovjednika, Abdul Basir Kamjab.

Talibani snažniji negi ikad

Međunarodne snage su, nakon trinaest godina, službeno okončale borbenu misiju u toj zemlji, ali ovom ratu se još ne nazire kraj.

Talibani su snažniji nego ikad. Uspostavljaju vlastite strukture vlasti i čak sudski sistem u pokrajinama koje su pod njihovom kontrolom.

Odlučni su nastaviti borbu.

„Cilj naše dosadašnje borbe je uspostavljanje islamskog sistema u Afganistanu. To pitanje se ne veže za odlazak ili ostanak trupa NATO-a u zemlji, kao što se ne veže ni za određeno mjesto i datum. Naša borba će trajati sve do uspostavljanja islamskog sistema. Borit ćemo se protiv svih koji nam budu stajali na tom putu“, kaže talibanski guverner Gaziabada u pokrajini Kunar, Mulla Šefek.

Tokom trinaestogodišnje borbe, snage NATO-a nisu uspjele poraziti talibane.

Sada je na afganistanskoj vojsci, slabo obučenoj i nisko plaćenoj, da to pokuša promijeniti.

Izvor: Al Jazeera