NATO patrola presrela ruske borbene avione

Ruski borbeni avioni u utorak su letjeli nenajavljeno od Rusije do Kalinjingrada (EPA)

NATO patrola presrela je ruske borbene avione iznad Baltičkog mora, saopštili su danas litvanski zvaničnici, u trenutku kada Moskva obilježava godišnjicu aneksije Krima Rusiji jednom od najvećih vojnih vježbi u proteklih nekoliko godina.

NATO avijacija u utorak je presrela grupu od osam borbenih aviona i tri ruska vojna transportera iznad međunarodnih voda, saopštila je danas glasnogovornica litvanskog Ministarstva odbrane, a prenio Reuters.

Glasnogovornica je rekla da su piloti isključili predajnike kako bi izbjegli radar i da nisu komunicirali sa kontrolom leta.

Tajnost leta

“Civilni aviosaobraćaj iznad Baltičkog mora je bio ugrožen zbog tajnosti leta aviona”, kazala je ona.

Godinu dana nakon aneksije Krima, Rusija je u ponedeljak najavila vojne vježbe uz učešće ratnih aviona, podmornica i više od 45.000 vojnika na potezu od Arktika do Crnog mora.

Ruski borbeni avioni u utorak su letjeli nenajavljeno od Rusije do Kalinjingrada na granici sa NATO članicama Poljskom i Litvanijom, navela je glasnogovornica.

Prema sedmičnim izvještajima litvanskog Ministarstva, patrola NATO-a  presrela je 16 ruskih vojnih aviona od početka ove godine.

Izvor: Agencije