NATO pojačao snage za suprotstavljanje Rusiji

Stoltenberg naveo da će NATO preduzeti i mjere za jačanje svoje odbrane u regiji Crnog mora (Anadolija)

Ministri odbrane država članica NATO-a odobrili su slanje četiri bataljona u tri baltičke države i Poljsku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da su se ministri saglasili o raspoređivanju četiri “robusna” multinacionalna bataljona u Latviju, Litvaniju, Estoniju i Poljsku, javio je AFP, prenosi Tanjug.

Sjevernoatlantski savez radi na jačanju svog istočnog krila otkad je Rusija anektirala Krim 2014, zbog čega su se istočne članice NATO-a počele osjećati ugrožene.

Stoltenberg je naveo da će NATO uz to preduzeti i mjere za jačanje svoje odbrane u regiji Crnog mora i dodao da se Rumunija ponudila da ugosti jedinicu koja bi tome služila.

“To šalje jasnu poruku. Ako je iko od naših saveznika napadnut, cijela Alijansa će odgovoriti kao jedan”, rekao je Stoltenberg.

Ruske tvrdnje

NATO ne želi rat niti provocirati sukob, naglasio je, dodajući da je “snažno zastrašivanje najbolji način da se spriječi rat”, prenosi Hina.

Rusija, međutim, uporno ponavlja da širenje NATO-a na istok prijeti njenoj nacionalnoj sigurnosti.

“Ne želimo sukob s Rusijom, ne želimo novi hladni rat i nastavit ćemo se zalagati za konstruktivnije odnose i saradnju s Rusijom”, rekao je.

Detalji o veličini, sastavu i opsegu snaga koje će se razmjestiti na istočnom krilu NATO-a tek se trebaju doraditi.

Konačna odluka treba biti donesena na samitu NATO-a u Varšavi 8. i 9. jula.

AFP navodi da su ministri ovu odluku donijeli samo nekoliko sedmica uoči važnog samita Alijanse u Varšavi, kao i da su time podržali jačanje snaga za suprotstavljanje Rusiji.