NATO pojačava prisustvo u Crnom moru

Pojačano prisustvo Saveza u blizini Rusije bit će odbrambeno, tvrdi šef NATO-a (EPA)

NATO je objavio da jača svoje pomorsko prisustvo u Crnom moru, u sklopu svoje odbrambene politike što je reakcija na prijeteći stav Rusije nakon izbijanja ukrajinskog sukoba 2014. godine.

“Danas smo dogovorili jačanje pomorskog prisustva NATO-a u Crnom moru uz pojačani sastav, vojne vježbe i skupljanje informacija”, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg nakon sastanka ministara odbrane NATO-a u četvrtak u Briselu.

Radi se o posljedici odluka donesenih na zadnjem samitu NATO-a u Varšavi u julu 2016. u cilju jačanja vojnog prisustva Saveza na istoku, od baltičkih zemalja preko Poljske do obala Crnog mora, prenosi Hina.

Na Crnom moru rotacije brodova će biti češće kao i vježbe koje će se provoditi sa zemljama regije, objasnio je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Turska, Bugarska i Rumunija su tri zemlje NATO-a koje imaju pristup Crnom moru, kao i Ukrajina i Gruzija, partnerice Saveza.

Jačanje odbrane

To pojačano prisustvo Saveza u blizini Rusije bit će odbrambeno i ni u kojem slučaju neće voditi do sukoba ili porasta napetosti, tvrdi šef NATO-a.

“To je jedan element našeg globalnog prilagođavanja zahtjevnijem i težem sigurnosnom okolišu, uključujući i u području Crnog mora”, dodao je on.

Ali Moskva je oštro osudila odluku NATO-a, “još jedan korak prema jačanju napetosti”.

Osim pomorskog prisustva, NATO vrši i zračnu kontrolu i ima jedinice na kopnu u toj regiji, podsjetio je Stoltenberg.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države također raspoređuju vojnike u nekoliko zemalja istočne Evrope, u sklopu operacije “Atlantic Resolve”, o kojoj je odluku donijela administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame, nakon što je 2014. Rusija pripojila Krim.

Gotovo 500 američkih vojnika je u utorak stiglo na jugoistok Rumunije na zajedničke vježbe s rumunskim vojnicima.

Izvor: Agencije